Aa

Aa

Министар Вулин: Борци су наш понос, држава мења однос према њима

Министар Вулин: Борци су наш понос, држава мења однос према њима

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је данас да је Србија поносна на оне који су је бранили и да држава мења свој однос према припадницима борачке популације и породицама палих бораца.

"Борци су наш понос, нису наша срамота ни терет ни баласт. Они су људи који су ову земљу чували и бранили и одазвали се позиву своје земље. Данас држава почиње да показује колико то искрено цени", рекао је Вулин новинарима после састанка са представницима удружења бораца и ратних-војних инвалида.

Вулин је рекао да је држава за представнике борачке популације у буџету предвидела идентична средства као и прошле године и истакао да се све борачке надокнаде исплаћују на време и у динар.

"То се неће мењати, али хоћемо да мењамо и однос друштва према борцима и породицама и показујемо да им је место у првим редовима где су и били кад се држава стварала, а никако тамо где су их смештали у протеклим деценијама", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да је Србија успела да побољша положај борачке популације, а да нису коришћена средства из буџета, уз помоћ универзитета, Аутомото савеза и других компанија које су желеле да помогну.

Подсетио је да је први пут после 25 година држава почела да шаље борце на бањско лечење, да је министарство рада затражило и добило стипендије за школовајне деце палих бораца од 32 факултета и више од 30 високих струковних школа, а да је Аутомото савез обезбедио бесплатне прегледе и разне бенефиције.

"Одмах смо добили позитивне одговоре за помоћ борцима, без и најмањег убеђивања. Где год смо се обратили, увек смо добијали одговор да сви желе да помогну нашим борцима. То говори колико је држава окретала главу од њих, а није имала разлога да то ради", рекао је Вулин.

Вулин је разговарао са представницима више од 500 различитих удружења.

У Србији укупно делује 826 удружења бораца, ветерана, инвалида и њихових породица.