Aa

Aa

Министар Старовић одржао беседу на Свечаној духовној академији

Министар Старовић одржао беседу на Свечаној духовној академији

Министар Старовић одржао беседу на Свечаној духовној академији

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић говорио је на Свечаној духовној академији поводом обележавања стогодишњице од освећења Спомен-костурнице у Сурдулици. 

 

Министар Старовић подсетио је да Први светски рат представља једну од највећих људских трагедија, када је 70 милиона људи било под оружјем, а да су последице тих ратних сукоба биле стравичне, када је убијено више од 15, а рањено више од 20 милиона људи.

 

Старовић је навео да је у то време намера Беча и Будимпеште била, не само да крену у рат и војнички прегазе и политички унизе Србију, већ и да изазову дубоке социјалне поремећаје. Он је додао да је исту политику водила и званична Софија.

 

,,Култура сећања и поштовање према жртвама морају постати камен темељац будућих односа свих народа који на овим просторима вековима живе заједно.  Императив наше хришћанске вере је да се сећамо и не заборављамо, али и да праштамо и тако градимо заједничку будућност са народима са којима делимо исти простор и судбину. Пробуђени из дугог југословенског сна и превазишашвши бројне друге самообмане, време је да се као народ и држава на достојанствен начин сетимо и одужимо свим невиним жртвама, да их једном за свагда упишемо у колективно памћење нашег страдaлног народа. Места попут Јасеновца, Доње Градине, Шајкашке, Бањице, Добоја, Сајмишта, Арада, Пага, Старе Градишке, као и много-страдалне Сурдулице, најбоље говоре истину о томе који је то народ у овом делу Европе прошао кроз најцрњи пакао страдања у прошлом веку. Тек у мученикој Судрулици можемо разумети речи Светог Владике Николаја Жичког да се „не може историја Српског народа писати само мастилом, него и крвљу и сузама из срца”. A Ми, потомци ових мученика, имамо задатак и обавезу да се запитамо какве поруке можемо да извучемo из овог трагичног периода? Смемо ли дозволити да брзина савременог живота засени сећање на овај тешки период? Нипошто! Својим делом и свакодневним прегнућем ми и доказујемо да данашња Србија не заборавља своје мученике! Од 2012. године, започео је процес успостављања обрасца културе сећања, који не потискује историјске истине зарад политички опортуних, а заправо јефтиних и пролазних добитака! Србија, предвођена председником Александром Вучићем, данас чини све да Сурдуличке жртве добију достојно поштовање и вечно сећање. Зато са овог светог места, поручујемо ка небесима да их нисмо заборавили. Нека им је вечна слава и спомен! Живела Србија“, рекао је министар Старовић у својој беседи.