Aa

Aa

Министар Старовић на обележавању Годишњице сећања на Сурдуличке мученике – 29. мај

Министар Старовић на обележавању Годишњице сећања на Сурдуличке мученике – 29. мај

Министар Старовић на обележавању Годишњице сећања на Сурдуличке мученике – 29. мај

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић предводио је државну церемонију обележавања Годишњице сећања на Сурдуличке мученике – 29. мај, која је одржана на локалитету Дубока долина у Општини Сурдулица.

 

Министар је истакао да је Дубока долина свето место на коме се присећамо  великог страдања сурдуличких мученика, али и тешког и суровог времена у коме су се збивале трагедије и патња нашег народа од стране бугарског окупатора, који је према његовим речима,  тада  завео најсуровији окупациони режим у тадашњној Европи. 

 

,,Велико је страдање овог светог сурдуличког краја, али сви ми који верујемо у Васкрс Христа и у царство небеско знамо да њихова жртва није била узалудна, јер на њиховој жртви која је уткана у вечиту нит историје српског народа из ње се поново родила и васкрсла српска држава, као и толико пута кроз нашу тешку и страдалну историју. Иако нам нешто остаје као наук из овог подсећања краткога и недовољнога, то је да морамо чувати нашу државу јер без државе наше, једине отаџбине, снажне, стабилне, суверене и слободне, нама не само да нема никаквог напретка и просперитета, него нам нема ни голог опстанка," истакао је министар.

 

Старовић је рекао да је од велике важности да се у садашње време присећамо свих страдања нашег народа.

 

,,Ми који смо толико пропатили у 20. веку као народ и те како знамо колико је мир важан и вредан, и да су нам потребне не само године и деценије, већ читав век мира како бисмо се опоравили. Због тога морамо и настојати и чинити све што је у нашој моћи и Господу се молити да сачувамо мир код нас и у нашем окружењу. Стога, праштајмо, миримо се, градимо везе и споне са нашим комшијама Бугарима, Бошњацима, са нашом браћом Македонцима, отворимо своје срце за прави искрени мир и са нашим комшијама Албаницма. Молимо се Господу да у времену које је пред нама додели довољно разума и добре воље и за тако нешто. Градимо мир, али никада браћо и сестре по цену заборава наших мученика и наших страдалника. Нека је вечни помен и слава сурдуличким мученицима",навео је министар Старовић 

 

Пре полагања венаца служена је Света Архијерејска литургија у Храму Светог Великомученика Георгија у Сурдулици, и одржана је литија коју су предводили Патријарх српски Порфирије, Епископ врањски Пахомије и свештенство Српске Православне Цркве, а у којој су били министри Владе Републике Србије.