Aa

Aa

Министар Старовић на обележавању 10. година постојања Завичајне заједнице Република Српска Суботица

Министар Старовић на обележавању 10. година постојања Завичајне заједнице Република Српска Суботица

Министар Старовић на обележавању 10. година постојања Завичајне заједнице Република Српска Суботица

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић присуствовао је обележавању 10. годишњице рада и постојања Завичајне заједнице Република Српска Суботица под називом „Вече Републике Српске у Суботици“. 

 

Министар Старовић је истакао да чињеница да Завичајно удружење постоји пуну деценију, говори и о њиховом доприносу очувања културе, традиције и обичаја српског народа, чији су корени западно од Дрине, у Републици Српској. 

 

„Повезивање нашег народа, који живи у Србији и ван граница своје матице, од суштинске је вредности за неговање српске културе, српског језика и писма, наше вере православне и српског идентитета уопште. Једном речју, Република Српска не представља само географске оквире постојања Срба, већ духовну и културну срж Србије. Завичајна заједница Република Српска Суботица представља мост, који повезују људе из Републике Српске са својим сународницима у Србији“, истакао је министар Старовић. 

 

Министар је указао да захваљујући раду и посвећености два председника, Александра Вучића и Милорада Додика, сарадња између Србије и Републике Српске никада није била боља, конкретнија него што је сада и на тако високом нивоу, братском. 

 

Старовић је подсетио да Србија и Република Српска, већ неколико година уназад удружено обележавају датуме из заједничке прошлости. „Заједно обележавамо и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембар, као значајни подсетник да морамо да чувамо нашу тробојку, своје јединство, да се сећамо и обележавамо значајне датуме из српске историје, али да исто тако градимо још јачу заједничку будућност. Јер, знамо да само удружени, заједничким снагама, можемо да одолимо бројним притисцима и изазовима, који се постављају пред српски народ, како у Републици Србији, тако и у Републици Српској“, нагласио је Старовић. 

 

Министар је подсетио да Србија заједно са Р. Српском гради два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама, у Доњој Градини, како би сведочила о несрећи нашег народа који је преживео велика страдања кроз своју историју у борби за слободу и своје вековно огњиште. 

 

„Данас, више него икада морамо бити удружени и уједињени са својом браћом и сестрама из Републике Српске. Јер, многи покушавају да српски народ баце под своје ноге, врате га у нека тамна времена, понизе га. Захваљујући мудрој политици председника Вучића, који има безрезервну подршку председника Додика, Србија и Република Српска усправно и поносито стоје и граде своју будућност, желећи мир, добре односе са свима, тражећи решење проблема за столом. Јер, наш народ никада се није борио за туђе, али ће увек бранити своје“, закључио је министар Старовић у свом обраћању. 

 

На манифестацији поводом јубилеја Завичајне заједнице у Суботици, поред министра Старовића, присуствовао је и председник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Суботице Стеван Бакић.