Aa

Aa

Министар Селаковић у Чачку поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Министар Селаковић у Чачку поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Министар Селаковић у Чачку поводом Међународног дана особа са инвалидитетом

Читај ми

Поводом обележавања 3. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић посетили су Чачак.

 

Том приликом, министар Селаковић обишао је адаптиране просторије Међуопштинске организације слепих Чачак, у које је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања уложило средства за реконструкцију.

 

„Данас иза нас видите једну лепу, модерну зграду, видите један објекат који је топао и један објекат који годину за годином, део по део, у сарадњи са градом Чачком, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања помаже Међуопштинску огранизацију слепих и слабовидих у Моравичком округу и овај објекат сређује. Ми смо до сада као Министарство издвојили, у више фаза, у овај објекат 5,4 милиона динара, а данас смо овде дошли да разговарамо са члановима удружења, али и да видимо шта је то што можемо да урадимо у наредном периоду”, истакао је Селаковић.

 

Министар је навео да Министарство из свог буџета издваја милијарду и 173 милиона динара за различите врсте потреба особа са инвалидитетом у Србији и да највећи део новца одлази за подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, а други остатак новца одлази за подршку раду 33 републичка и покрајинска савеза удружења особа са инвалидитетом.

 

Селаковић је најавио да ће и у години пред нама Министарство наставити да помаже све савезе и удружења у оквиру њиховог састава, и да ће акценат бити на промовисању запошљавања особа са инвалидитетом.

 

Како би промовисање запошљавања било успешније, најавио је да ће за те потребе бити коришћен институт предузећа за професионалну рехабилитацију и социјално предузетништво које представља новину у нашем законодавству, нагласивши да „Србија неће стати у овоме што радимо, а то јесте стварање Србије без баријера”.

 

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се од 1992. године када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обележавање тог дана, са циљем да се особама са инвалидитетом омогући једнако уживање људских права и равноправно учествовање у друштвеном животу.  

 

У Републици Србији постоји 33 савеза удружења особа са инвалидитетом који окупљају преко 500 локалних удружења особа са инвалидитетом, које својим активностима члановима пружају подршку у борби за квалитетан и самосталан живот у друштву.

 

Уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, савези и удружења особа са инвалидитетом Међународни дан особа са инвалидитетом обележавају у градовима широм Србије низом различитих активности у виду културно уметничког програма, концерата, изложби, инклузивних радионица, трибина, којима присуствују представници Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

 

Како би на најбољи начин представили могућности особа са инвалидитетом и улогу и значај организација које их окупљају, у партнерском односу Сектора за заштиту особа са инвалидитетом и организација израђен је јединствен сајт www.srbijabezbarijera.rs , који на једном месту представља стваралаштво особа са инвалидитетом, улогу и значај организација које их окупљају и обједињује све резултате остварене у партнерству за добробит особа са инвалидитетом.

 

Адаптацијом простора овог удружења, обезбеђени су услови за несметан рад и спровођење активности различитог спектра за слепа и слабовида лица из Града Чачка и општина Лучани, Горњи Милановац и Ивањица.

 

Поред министра и помоћника из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, догађају је присуствовао градоначелник Града Чачка Милун Тодоровић.