Aa

Aa

Министар Селаковић обишао реконструисане просторије удружења МНРО у Зрењанину

Министар Селаковић обишао реконструисане просторије удружења МНРО у Зрењанину

Министар Селаковић обишао реконструисане просторије удружења МНРО у Зрењанину

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и помоћник у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, поводом обележавања Светског дана особа са Дауновим синдромом, обишли су реконструисане просторије Удружења за помоћ МНРО „Сунцокрет“ у Зрењанину, чији су корисници особе са Дауновим синдромом.

 

Министар Селаковић је приликом обиласка реконструисаних просторија удружења „Сунцокрет“, разговарао са члановима и родитељима особа које су ментално недовољно развијене, којима је према његовим речима, потребна помоћ и којима је ово Удружење друга кућа, место где проводе своје време, стварају и где се осећају креативним и корисним.

 

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и у овој години, имаће два конкурса, преко којих ће оваквим удружењима, али и савезима на покрајинском и републичком нивоу, учинити доступним укупно 450 милиона динара. Дакле, кроз један конкурс то је 270, кроз други то је 180 милиона динара. Само када је у питању Град Зрењанин, за помоћ удружењима и организацијама, таквих удружења у граду Зрењанину има једанаест, издвојили смо у овој години  преко три милиона динара. И када се то сабере са 45 милиона и 660 хиљада динара, баш онолико колико дајемо и за помоћ једном предузећу највећем, можда и највећем у Србији, то је предузеће Стил ДОО, као предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, онда то чини суму од близу 49 милиона динара,“ истакао је министар.

 

Селаковић је нагласио да ће Министарство наставити да помаже и подржава рад, не само предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, већ и удружења која окупљају управо особе са инвалидитетом, особе којима је потребна посебна пажња, помоћ и нега.

 

„Свакако користим ову прилику и да најавим да ћемо радити озбиљно у наредном периоду на оживљавању и снажењу социјалног предузетништва за које смо и данас у разговору са градоначелником Зрењанина господином Салапуром били у прилици да констатујемо да представља једну озбиљну и нову шансу свакако и за особе са инвалидитетом, као посебно рањиву групу којој је потребно учинити читаву средину бољом, хуманијом, као што ми кажемо у називу наше кампање учинити је без баријера. Зато је Србија без баријера данас и овде у Зрењанину и свакога дана, сваке године трудићемо се да Србију без баријера чинимо што је могуће чвршћом, јачом, видљивијом, да за оне који су особе са инвалидитетом у Србији баријере не постоје,“ нагласио је министар.

 

Министар Селаковић и помоћник Барошевић су са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром обишли и продајну изложбу рукотворина у Градској управи, коју су поводом Светског дана особа са Дауновим синдромом организовале основне и средње школе „9. мај“ из Зрењанина.