Aa

Aa

Министар Селаковић на отварању Почасног конзулата Казахстана у Ужицу

Министар Селаковић на отварању Почасног конзулата Казахстана у Ужицу

Министар Селаковић на отварању Почасног конзулата Казахстана у Ужицу

Читај ми

„Отварањем Почасног конзулата Р. Казахстан у Ужицу, Ужице је постало један од седам градова у Србији у којима се налази неко конзуларно представништво,“ изјавио је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић након отварања Почасног конзулата Републике Казахстан у Републици Србији са седиштем у Ужицу.

 

Селаковић је навео да је овај Почасни конзулат тек један у низу који ће у овом делу Србије бити отворен и подсетио да у Чајетини постоји Почасни конзулат Северне Македоније.

 

"Ако будемо довољно озбиљни, одговорни, вредни и искористили то што пружа оваква једна свечаност и овакав један простор, мислим да ћемо и за Србију и за Казахстан, а поготово овде за Златиборски округ и Ужице, моћи да учинимо  низ веома добрих ствари", нагласио је министар Селаковић.

 

Он је указао да је Казахстан не само просторно велика земља, већ и земља у свакој врсти друштвеног, привредног, спортског, интелектуалног полета. "То је једна земља која има сигурну будућност. То је природно веома богата земља. Она је по својим људима и њиховим способностима веома просперитетна и напредна држава", рекао је Селаковић.

 

Министар  је оценио да је Казахстан држава са којом Србија има изузетно добре основе да гради своје озбиљно пријатељство и подсетио да Казахстан подржава Србију по питању њеног територијалног интегритета када је реч о Косову и Метохији, што ову земљу чини искреним пријатељем.

 

Говорећи о сарадњи између две државе, Селаковић је рекао да постоји много могућности за сарадњу између две земље и два народа, као и да сy неке фирме већ искористиле неке од тих потенцијала. "Наше фирме извозе озбиљно из Србије у Казахстан, Казахстан извози у Србију. У првих пет месеци ове године имали смо трговинско-економску размену преко 80 милиона долара. Наравно, ту озбиљан удео јесте и на увозу  из Казахстана, из кога ми увозимо енергенте, али и наш извоз има тенденцију раста када је у казашко тржиште у питању", навео је Селаковић.

 

Он је нагласио да је Казахстан озбиљна и просперитетна држава и да је за Србију важно да развија своје пријатељство са таквом државом на економском и на сваком другом плану.

 

Министар Селаковић је изнео уверење да ће овај кутак Казахстана постати улазна карта за многе људе из Казахстана у овај део Србије, али и одлазна капија за многе људе из овог дела Србије ка Казахстану, а у циљу јачања пријатељства и јачања привредних и свих других веза. 

 

Амбасадор Републике Казахстан у Р. Србији Њ.Е.  Мади Атамкулов  представио је  Николаја Варобљева те рекао да је он је искусни предузетник и велики пријатељ Казахстана и Србије. 

 

"Отварајући Почасни конзулат Казахстана, морам да истакнем да се односи између наше две земље на политичком плану развијају атмосферу међусобног поштовања и поверења. Међу нашим државама нема несугласица. Ове године у децембру славимо 27. година од успостављања дипломатских односа између наших земаља. О тако важном питању као што је статус Косова и Метохије, ми смо увек заступали принцип територијалног интегритета Србије. Астана је спремна да по том питању пружи Београду неопходну подршку", истакао је амбасадор  Атамкулов

Он је навео да је Србија  важан партнер Казахстана у региону Балкана.

 

"Данашње отварање канцеларије Почасног конзулата је наш допринос у јачању сарадње наше две земље", закључио је амбасадор.