Aa

Aa

Министар Селаковић на обележавању Светског дана особа са аутизмом у Ужицу

Министар Селаковић на обележавању Светског дана особа са аутизмом у Ужицу

Министар Селаковић на обележавању Светског дана особа са аутизмом у Ужицу

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, заједно са помоћником министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљаном Барошевић, присуствовао је отварању изложбе „Плаво срце у престоници културе 2024“, која је организована поводом обележавања Светског дана особа са аутизмом, у Градском културном центру Ужице.

 

У свом обраћању, Селаковић се осврнуо на допринос који је Град Ужице дао када је реч о особама са инвалидитетом, истакавши да такав однос према овим особама, представља општу културу, као и културни и животни стандард који један народ, једна држава, животна средина, окружење, град, село, варошица могу да достигну.

 

,,Ужице се у односу на друге градове заиста истиче по социјалној политици, политици укључивања особа са инвалидитетом, политици уклањања баријера на које такве особе и њихови чланови породице наилазе, и заиста, верујем да је то био један од разлога да се овде окупимо“, рекао је министар.

 

Селаковић је додао да овакви датуми служе да се сагледа колико је урађено у претходном периоду, као и да се поставе задаци за будући период, те најавио да ће Ужице у овој години добити дневни боравак за особе са аутизмом.

 

,,Малопре је поменута потреба за формирање једног дневног боравка за особе са аутизмом, али и друге особе које су ментално недовољно развијене, којима је таква врста боравка потребна, али је нарочито потребна њиховим родитељима, њиховим члановима породице, да могу да оду код лекара, да заврше неке животне потребе, а да знају да им се члан породице налази на сигурном. Дакле, Ужице ће у овој години добити дневни боравак за оне особе којима је потребан, за децу и одрасле, и мислим да је то једна велика и важна ствар“, нагласио је министар.

 

Говорећи о предстојећим пројектима о значаја за особе за инвалидитетом, Селаковић је најавио да ће Градски базен у Ужицу добити приступне рампе, које ће овај базен учинити доступним особама са инвалидитетом.

 

,,Атлетски клуб особа са инвалидитетом ,,Пора“ из Ужица, који је основан пре 10 година, а на предлог и нашег прослављеног параолимпијица и Ужичанина Милоша Зарића, поднео један пројекат на наш стално отворени конкурс и са данашњим даном одобрен је износ средстава од 2 милиона 982 620 динара да се градски базен у Ужицу изградњом посебне приступне рампе учини приступачним особама са инвалидитетом. Ужице је град који је дао и олимпијице, а више параолимпијаца, и овим ће објекат градског базена, у коме се налази и прва теретана у складу са потребама особа са инвалидитетом, свим својим садржајима постати приступачан особама са инвалидитетом“, указао је министар.

 

Овом приликом, министру Селаковићу и помоћнику министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљани Барошевић додељене су захвалнице за помоћ, разумевање, сарадњу и допринос у остваривању хуманих циљева Савеза удружења Србије за помоћ особа са аутизмом.

 

На Изложби „Плаво срце у престоници културе 2024“ представљени су радови чланова удружења Савеза за аутизам из целе Србије и Уметника града Ужица.