Aa

Aa

Министар Селаковић на обележавању 214. годишњице Битке на Чегру

Министар Селаковић на обележавању 214. годишњице Битке на Чегру

Министар Селаковић на обележавању 214. годишњице Битке на Чегру

Читај ми

„Чегарска битка остала је упамћена по легендарном, несвакидашњем јунаштву српских устанака на челу са ресавским војводом Стеваном Синђелићем“, рекао је министар Никола Селаковић на обележавању 214. годишњице Битке на Чегру, одржаном код споменика Стевану Синђелићу у оквиру Спомен-комплекса на Чегру код Ниша.

 

Министар је навео да када се говори о овој бици, потребно је сетити се и поука које је она донела и које читавим будућим поколењима рода Српског и Отаџбине Србије треба да буду вечити путоказ.

 

„Слобода је изгледала тако близу, а била је далеко пуних 69 година од боја на Чегру. Зашто Нишлије нису осетиле тај дух слободе, те далеке 1809. године? Одговор на то јесте тадашње српско нејединство“, указао је министар Селаковиц.

 

Он је рекао да је пораз на Чегру научио српски народ како треба да се бори за слободу и Отаџбину, и колико је јединство важно. „На овом месту се учи како се воли своја Отаџбина, и да се она у рату брани, а у миру чува", истакао је Селаковић. Он је додао да је Битка на Чегру била надахнуће будућим генерацијама, које су се за своју земљу бориле и браниле је.

 

„Данас стојимо овде на српској земљи, слободној, самосталној и независној, која има руководство које води политику јединства и мира, што је данас, у читавој Европи, права реткост“, истакао је Селаковић.

 

Он је истакао да је Србија земља која самостално одлучује којим ће путем да иде, која је војно неутрална и ту своју војну неутралност чува, а да је све то захваљујући мудром вођству председника Вучића.

 

„Србија пажљиво одмерава сваки свој потез, имајући пред собом врло јасан задатак, а то је да сачува слободу Србије“, оценио је Селаковић.

 

„Чувати  самосталност и независност Србије, значи сачувати и Косово и Метохију као њен саставни део, као нашу колевку и као смисао наше борбе и нашег постојања вековима уназад“, нагласио је министар и додао да је исти смисао надахњивао и наше борце и на Паштрику и на Кошарама.

 

Коначно, још једном истичyћи значај Битке на Чегру, Селаковић је рекао да је једна од ретких битака која је ушла и у Српску песмарицу, а војвода Стеван Синђелић неко без кога не протекне ниједно право српско весеље.

 

Министар је рекао да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заједно са Градом Нишом обновити споменик на Чегру како би поново блистао истим сјајем којим сијају чегарски јунаци и Војвода Стеван Синђелић.