Aa

Aa

Министар Селаковић на обележавању 208. годишњице од Битке на Љубићу и годишњице смрти Танаску Рајићу

Министар Селаковић на обележавању 208. годишњице од Битке на Љубићу и годишњице смрти Танаску Рајићу

Министар Селаковић на обележавању 208. годишњице од Битке на Љубићу и годишњице смрти Танаску Рајићу

Читај ми

„Задовољство је и част, али и велика обавеза данас стајати овде, пред спомеником Танаску Рајићу и Српским устаницима, који су славно пали и животе положили за слободу и независност наше отаџбине Србије у славном Боју на Љубићу 1815. године,“ рекао је министар Никола Селаковић у Чачку.

 

Подсећајући да је Битка на Љубићу једна од највећих и најславнијих у Другом српском устанку, министар је додао да је дуг био пут од боја на Љубићу до првог Хатишерифа до кога је прошло 15, а до другог Хатишерифа 18 година. „ До првог Устава 20 година, а пуних 43 година од тог првог Устава и до Међународног признања обновљене српске државности,“ истакао је министар Селаковић.

 

Министар је такође подсетио да није било Првог, не би дошло до Другог устанка, али и да данас не би било ни савремене Србије.

 

„Симбол ове данашње битке коју обележавамо, јунаштво Танаска Рајића барјактара и Карађорђевог и Милошевог јесте управо та спојница између два устанка, између два вожда, између вожда и кнеза, а у ствари симбол Српског народа, тог народа који је пратио и Милоша и Карађорђа. Народа који је желео да се отргне од ропства, тог народа који је добро знао да слободе без државе не бива.  Тог народа наших предака који је знао да побеђује многоструко јачег непријатеља,“ нагласио је министар на обележавању 208. годишњице од Битке на Љубићу.

 

Указујући да су и поред јуначке смрти Танаска Рајића, тријумфовали слога и јединство српског народа, министар је истакао да нам је и данас потребно управо то. “Потребна нам је Милошева мудрост, да када треба вратимо мач у корице, почнемо да разговарамо и да у тим разговорима, што је више могуће, постижемо за нашу Србију,“ истакао је Селаковић.

 

Он је нагласио да има обавезу и као министар у Влади, али и као дете ових крајева, да укаже да је и модерна Србија смогла снаге пре 11 година да са руба економске пропасти и суноврата се подигне.

 

„Прво са земље на колена, онда са колена и да стане усправно, а онда када стане да почне да корача и да себе јача, да јача своју економију, привреду, да јача све сегменте друштва, али да јача и своју војску, која је данас, у последњих неколико деценија моћнија и опремљенија него икад,“ подсетио је Селаковић.

 

Подсећајући да је Србија успела да Милошу Великом подигне највећи споменик од 1815. до данас, а то је аутопут Милош Велики, министар је рекао да је све то захваљујући некоме ко је схватио да је дошло време за Милошеву мудрост и ко је вољом народа челу наше државе, и да је то председник Александар Вучић.

 

Поред министра Селаковића, венце су положили представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, као и бројна удружења и грађани.