Aa

Aa

Министар Ђорђевић учествовао на седмом округлом столу социјалног дијалога у југоисточној Европи

Министар Ђорђевић учествовао на седмом округлом столу социјалног дијалога у југоисточној Европи

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и државна секретарка Бојана Станић присуствовали су седмом округлом столу социјалног дијалога у југоисточној Европи на тему Нестандардни облици запошљавања у условима глобализације и дигитализације, у Будви.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је дужност Владе Србије да прати и сагледава све аспекте утицаја дигитализације на област рада, како би се законски и други прописи прилагодили новим облицима рада, а у циљу заштите запослених и обезбеђивања међународних стандарда рада.

 

„Социјални дијалог је веома важан како би се обезбедили бољи услови рада, материјалних давања и помоћи свим грађанима. Желимо да од земаља ЕУ усвојимо примере који су се најбоље показали у пракси“, рекао је Ђорђевић.

 

Државна секретарка Бојана Станић истакла је да све већи број запослених може да ради на даљину, далеко од простора свог послодавца, користећи нове технологије. Према њеним речима, рад на даљину доноси користи како послодавцима, пре свега, кроз смањење трошкова рада, тако и запосленима, кроз лакше усклађивање пословног и породичног живота.

 

Станић је истакла да су у циљу стицања додатних знања и вештина за обављање послова у оквиру информационих технологија у Србији организоване обуке за незапослена лица преко НСЗ, сагледавајући значај развоја ИТ сектора као и исказану потражњу на тржишту рада из области информационо-комуникационих технологија која доприноси повећању запошљавања.

 

Округли сто организовали су Министарство рада и социјалног старања Црне Горе и фондација „Friedrich Ebert“, у сарадњи са Савезом синдиката, Унијом слободних синдиката и Унијом послодаваца Црне Горе.

 

Поред ресорних министара Зорана Ђорђевића и Кемала Пуришића на скупу су говорили и Матијас Вебер, директор регионалног пројекта за радне односе и Социјални дијалог у централној и југоисточној Европи, као и представници ресорних министарства и социјалних партнера из Бугарске, Босне и Херцеговине, Албаније, Словеније, Румуније и Македоније.