Aa

Aa

Министар Ђорђевић свечано открио таблу са именом Јагоша Жарића у истоименој улици

Министар Ђорђевић свечано открио таблу са именом Јагоша Жарића у истоименој улици

Министар Ђорђевић свечано открио таблу са именом Јагоша Жарића у истоименој улици

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић открио је, на  дан обележавања 75. годишњице од ослобођења Београда у Другом светском рату, таблу са именом команданта Прве пролетерске бригаде  Јагоша Жарића,  у истоименој улици на општини Вождовац.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је данашња прилика да се отвори улица која је добила назив по једном великом хероју прилика да се сетимо оних који су својим личним примером показали како треба да се бори за своју земљу.

 

“Као ресорно министарство желимо да пошаљемо јасну поруку да се ми поносимо нашим херојима и желимо да увек обележавамо све важне датуме и тиме очувамо сећања на њих и историју српског народа. Желимо да сви наши меморијали и споменици имају потпуно другачији изглед и да тиме покажемо да као друштво ценимо све оне који су се борили за нашу слободу”, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је нагласио и да је Дан ослобођења Београда прилика да се сетимо свих оних који су се пре 75 година борили, а неки од њих и дали своје животе за ослобођење Београда, земље и нашег народа, али је и прилика да се сетимо и других, који су ранијим ратовима - Првом светском рату, али и ратовима деведесетих дали своје животе за нашу земљу.

 

Ђорђевић је захвалио породици Јагоша Жарића на позиву да дође да свечано отвори улицу, као и Граду Београду који је показао разумевање и једној од улица дао име по таквом хероју и додао да верује да ће оваквих примера убудуће бити још више.

 

Генерал авијације у пензији Зденко Дупланчић, који се борио под руководством, како каже, друга Јагоша и који је имао само 15 година када је ослобађао Београд рекао је да је друг Јагош стварни и истински херој и да га се као таквог сви сећају.

 

“То не говорим овим поводом, већ ми борци Прве пролетерске, којих нас нажалост има живих још осам у Београду, а једини ја сам на ногама, знамо Јагоша као храброг човека, који је пазио на нас младе. Извршавали смо све задатке на најбољи начин, а Јагош је у нашим срцима и у нашим мислима незабораван”, казао је Дупланчић.

 

Откривању табле са именом Јагоша Жарића присуствовали су и представници Министарства одбране, представници СУБНОР-а, секција Прве пролетерске бригаде, као и породица команданта Жарића.

 

Јагош Жарић био је првоборац, командант Прве пролетерске бригаде и учествовао је у ослобођењу Београда заједно са Црвеном армијом и генералом Ждановим. Прошао је све офанзиве у ослобађању земље од непријатеља - учествовао је у свим борбама и стигао до Трста и био познат по храбрости, командовању и да извршавању задатака са минималним бројем жртава.

Носилац је одликовања: Орден великог отаџбинског рата Совјетског Савеза I степена, Орден братства и јединства I степена, Орден заслуга за народ I степена, Партизанске звезде I реда, Партизанске звезде II реда, два ордена за храброст.

Ухапшен је 7.10.1949. године у Београду без икаквог основа, под оптужбом да се изјаснио за Резолуцију информбироа и осуђен на казну затвора у трајању од 14 година са присилним радом. Лишен је чина пуковника, одузета су му сва одликовања, сем споменице из 1941. године, кажњен је и губитком свих грађанских права.

Казну је издржавао у затвору на Бањици, потом у логору Стара Градишка, а од 1951. године на Голом отоку у Петровој рупи. Након 7 и по година мука и голготе Голог отока, помилован је и пуштен на слободу дана 29.11.1957. године.

Умро је 2001. године, а решењем Вишег суда у Београду 2013. године је рехабилитован.