Aa

Aa

Министар Ђорђевић са председником Нигерије Мухамадуом Бухариом о унапређењу сарадње са Србијом

Министар Ђорђевић са председником Нигерије Мухамадуом Бухариом о унапређењу сарадње са Србијом

Министар Ђорђевић са председником Нигерије Мухамадуом Бухариом о унапређењу сарадње са Србијом

Читај ми

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је поновом проглашењу председника Савезне Републике Нигерије Мухамада Бухара.

 

Министар Ђорђевић пренео је председнику Нигерије поздраве председника Србије Александра Вучића и честитке за победу на изборима. Истакао је да добри пријатељски односи Србије и Нигерије датирају још од времена бивше Југославије и додао да Србија цени став Нигерије о непризнавању самопроглашене тзв. Републике Косово, као и да верује да ће се та подршка наставити и у наредном периоду.

 

„Иако смо задовољни досадашњом сарадњом и нивоом билатералних односа са Републиком Нигеријом, сматрамо да постоји додатан простор за унапређење истих, посебно у области пољопривреде, војне и фармацеутске индустрије, као и у домену инвестиционих пројеката. Такође, у циљу учвршћивања пријатељских односа желимо и да реализујемо узајамне посете на високом и највишем нивоу“, рекао је министар и истакао да је Србија 25. мај прогласила за Дан пријатељства са народима Африке у жељи да и на тај симболичан начин покажем опредељеност за јачање политичких, економских, просветних, културних и свих других веза са Африком. 

 

Пројекат „Свет у Србији“ у оквиру којег је омогућено и студентима из Нигерије да студирају у Србији, како је рекао министар, представља пример отварања нових поглавља у циљу додатног унапређењу пријатељских односа. 

 

Према речима министра, Влада Србије пружа пуну подршку Нигерији у борби против тероризма и поздравља успехе које је на том пољу остварила. Ђорђевић је подсетио и да је Влада Србије, у духу солидарности са народом Нигерије, поводом несташица хране и настале суше 19. маја 2017. године донела Закључак о упућивању једнократне помоћи Нигерији у вредности од 10 хиљада евра. 

 

Ђорђевић је присуствовао и церемонији обележавања „Дана демократије“ у Абуџи у Савезној Републици Нигерији, где је разговарао са председником Мухамадуом Бухариом о унапређењу билатералних односа и сарадње две земље у различитим областима.

 

Председник Савезне Републике Нигерије Мухамаду Бухари истакао је да је његова земља захвална Србији на помоћи коју јој је пружила и додао да и код њих постоји жеља за додатним унапређењем сарадње. Како каже, Србија и Нигерија су пријатељске земље које су увек пружале међусобну подршку у различитим областима.