Aa

Aa

Министар Ђорђевић са координатором МОР-а Протићем о даљем спровођењу потписаног Програма достојанственог рада

Министар Ђорђевић са координатором МОР-а Протићем о даљем спровођењу потписаног Програма достојанственог рада

Министар Ђорђевић са координатором МОР-а Протићем о даљем спровођењу потписаног Програма достојанственог рада

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са Националним координатором Међународне организације рада (МОР) за Републику Србију о даљем спровођењу Програма достојанственог рада за период 2019. - 2022. године, који је у марту ове године потписан између МОР-а и ресорног министарства.

 

Министар Ђорђевић истакао је да је МОР једна од најважнијих агенција УН као и да Србија кроз сарадњу са њом сигурно може да напредује у области рада, односно на унапређењу положаја радника, радног окружења и права послодаваца. Како је рекао, искуства са 108. заседања ове организације у Женеви, на којем је лично присуствовао ове године, сматра драгоценим и настојаће и да неке од примера добре праксе примени и у Србији. 

 

„Верујем да ће сарадња са МОР-ом у наредном периоду бити интензивнија и подигнута на један виши ниво. Република Србија жели свим својим грађанима да обезбеди услове за достојанствен рад и сигурну будућност. За државу они представљају кључ успеха, јер без задовољних радника, нема ни добрих резултата, а ни целокупног напретка државе“, рекао је Ђорђевић и додао да је од посебне важности развијање сарадње у области социјалног дијалога, кроз ИПА пројекат, за шта постоји обострано интересовање.

 

Министар је напоменуо и да је Министарство посебну пажњу посветило унапређењу безбедности и здравља на раду истакавши да је безбедност запослених предуслов за већи и успешнији привредни раст сваке земље. 

 

„Влада Србије је на предлог Министарства 2019. годину прогласила Годином безбедности и здравља на раду, а у наредном периоду у плану су и доношење новог Закона о безбедности и здрављу на раду, Закона о осигурању у случају повреде на раду, као и измена Правилника о професионалним болестима“, рекао је министар и додао да ће се кроз додатне обуке запослених и већу медијску кампању сигурно остварити још бољи резултати у овој области.

 

Када је у питању спречавање злоупотребе дечијег рада на састанку је договорено и формирање техничке радне групе за ажурирање листе опасних и лаких послова за децу, којим би се утицало на смањење ове појаве. Према речима министра, Министарство континуирано улаже велике напоре да се свако дете заштити од било које врсте експлоатације. 

 

Национални координатор Међународне организације рада (МОР) за Републику Србију Јован Протић рекао је да је досадашња сарадња са Министарством била веома успешна, као и да верује да ће се у наредном периоду сигурно кретати узлазом путањом. Похвалио је досадашње залагање министра Ђорђевића у области заштите права радника, посебно када је у питању унапређењу безбедности и здравља на раду.