Aa

Aa

Министар Ђорђевић са директорима фондова завода за пензијско и инвалидско осигурање бивше СФРЈ

Министар Ђорђевић са директорима фондова завода за пензијско и инвалидско осигурање бивше СФРЈ

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић разговарао је са директорима фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање основаних на простору држава бивше СФРJ на 10. састанку, који је ове године одржан у Београду.

 

Министар Ђорђевић информисао је директоре о увођењу пензионерских картица, плановима и приоритетима Министарства у наредном периоду и нагласио да је један од важних пројеката ресора којим он руководи и израда социјалних карата.

 

“Један од најважнијих приоритета Владе Републике Србије је потпуна дигитализација и увођење е-управе. Наш циљ, када је у питању дигитализација и министарство на чијем сам челу је и формирање социјалних карата. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања увођењем социјалних карата оствариће фунцкионалнији систем рада и на тај начин омогућићемо размену података на бржем и квалитетнијем нивоу, што и јесте наш циљ“, рекао је Ђорђевић.

 

Сусрет директора  представља прилику да директори фондова размене искуства, представе проблеме са којима се сусрећу и унапреде сарадњу, како би њихов рад био фунцкионалнији и у интересу свих грађана.

 

Говорећи о пројекту пензионерских картица, којe ће омогућити најстаријим грађанима бројне попусте и олакшице, Ђорђевић је предложио директорима да уколико им се идеја допада спроведу исту и у својим земљама, а затим да заједнички омогуће погодности свим пензионерима на просторима држава бивше СФРЈ, а не само у њиховој матичној земљи.

 

У државама насталим на простору бивше СФРЈ укупно има око 5 милиона корисника пензија и око 6,5 милиона осигураника, а буџети пензијских фондова држава региона су у збиру око 15 милијарди евра - што говори о значају овог скупа, на коме је окупљен највиши менаџмент пензијских фондова. Србија исплаћује 46.097 корисника пензија који живе у некој од држава насталих на простору бивше СФРЈ.

 

На сусрету директора фондова/завода за пензијско и инвалидско осигурање присуствовали су директори из Словеније, Хрватске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Македоније, а гости на овогодишњем скупу су директори пензијских завода Аустрије, Немачке и Мађарске.