Министар Ђорђевић присуствовао обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић присуствовао је у спомен-подручју Доња Градина обележавању Дана сећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

 

Манифестација је започела служењем свете архијерејске литургије у Цркви светих апостола Петра и Павла, након чега су положени венаци у спомен-подручју Доња Градина, а служен је и парастос и помен жртвама усташког геноцида.

 

Манифестацију у Доњој Градини предводили су председник Републике Српске Милорад Додик и председник Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, а присуствовали су и представници влада Републике Србије и Српске, институција БиХ, Израела, ромских заједница, као и међународне заједнице и дипломатског кoра.

 

Председник РС поручио је да jе таj логор био државни проjекат НДХ за коjи никада нико ниjе одговарао. Тај злочин, поручио jе Додик, и данас нема своjу званичну категоризациjу као геноцид на Србима, Jевреjима и Ромима.

 

Председник Народне скупштине Републике Србиjе Mаjа Гоjковић поручила је да неће дозволити да се ти страшни злочини негираjу, оправдаваjу и забораве.

 

Гоjковић jе истакла да, у име сећања на jасеновачке жртве, као и у име младости коjа долази, сваки дан и на сваком месту морамо гласно да говоримо о страхотама и страдању у jедном од наjужасниjих концетрационих логора Другог светског рата, како се злочин више никада не би поновио.

 

Систем концентрационих логора Јасеновац највеће је стратиште у Другом светском рату на територији бивше Југославије. Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске. Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, гђе су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.