Aa

Aa

Министар Ђорђевић посетио Сигурну кућу у Београду

Министар Ђорђевић посетио Сигурну кућу у Београду

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и државна секретарка Стана Божовић, последњег дана у 2018. години, обишли су Сигурну кућу у Београду и поручили да ће се брига о женама наставити и у наредној години са још већим интензитетом и бољим резултатима.

 

„Задовољни смо оним што смо видели у овој Сигурној кући, односно условима и бригом која је посвећена женама које овде бораве. Трудићемо се да помоћ која им се пружа буде сваким даном све већа и ефикаснија“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да ће крупни корак у пружању адекватне помоћи овим женама бити и доношење Закона о социјалном предузетништву, за који очекујемо да се на пролеће нађе у скупштинској процедури.

 

„Током 2018. године, радили смо и постигли доста када је у питању брига о женама. Обишли смо велики број сигурних кућа желећи да се уверимо у каквим условима бораве. Желели смо да поразговарамо са женама које су претрпеле насиље и видимо на који начин можемо да им помогнемо. То ћемо наставити да радимо и у наредној години“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао и да је један од резултата рада Министарства и шеста национална СОС линија за жене са искуством насиља која је отворена 28. децембра, а иза које стоји Република Србија. Он је додао да су особе које тамо раде, обучене и лиценциране, како би дале најбољу подршку и савете жртвама насиља.

 

Државна секретарка Стана Божовић поручила је да жене које су у Сигурним кућама морају да знају да нису саме и да држава брине о њима, као и да се залаже за њихово економско оснаживање. Она је посебно истакла да је отварање СОС телефона, једна од најважнијих компоненти Истанбулске конвенције и Конвенције Савета Европе, конвенције за спречавање насиља и борбе против насиља, конвенције која је у Србији ступила на снагу у августу 2014. године.

 

Како каже, СОС линија неће бити само кол центар, већ ће пружати потпуну услугу и подршку од стране стручних људи онима који се буду јављали.