Aa

Aa

Министар Ђорђевић отворио округли сто „Социјална инклузија у Републици Србији“

Министар Ђорђевић отворио округли сто „Социјална инклузија у Републици Србији“

Читај ми

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и стална координаторка Уједињених нација у Србији Карла Робин Херши отворили су округли сто „Социјална инклузија у Републици Србији“.

Приликом заседања, потписани су Меморандум о разумевању између Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Високог комесаријатa УН за избеглице и Удружењa „Снага пријатељства“ – Amity, Меморандум о разумевању између Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Републике Србије, Црвеног крста Србије, градске општине Савски Венац (Београд), града Новог Сада, Града Крагујевца и Града Ниша, као и Уговор о додели донаторских средстава између „Save the Children International“ у Србији и Министарствa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања о реализацији пројекта: “Процена стандарда и процедура за очување сигурности деце у центрима за смештај деце из мигрантске и избегличке популације на територији Републике Србије”.

Министар Ђорђевић рекао је да је Република Србија захвална међународним организацијама на подршци у управљању мигрантском кризом, у којој се Србија показала као одговорна држава и пример свим другим земљама.

            „Данашњи дијалог наставак је онога што је започео председник Републике Србије Александар Вучић у Њујорку и показује одговорност наше земље према мигрантима и унапређењу социјалне инклузије. Потрудићемо се да конкретним акцијама и данашњим дијалогом успоставимо начин помоћу којег би однос према мигрантима подигли на још већи ниво“, рекао је Ђорђевић истакавши да су малолетни мигранти посебна категорија на коју треба обратити више пажње.

            Министарка Славица Ђукић Дејановић рекла је да је веома битно смањити неједнакости, посебно међу децом.

            „Захвални смо министру Ђорђевићу што је окупио представнике из различитих сектора, невладиног сектора и што се укључивањем у токове спречавања разбољевања, образовања, економске и социјалне подршке ради на правима детета“, истакла је министарка и додала да је то прави пример рада министарства на чијем је челу министар Ђорђевић.

            Стална координаторка Уједињених нација у Србији Карла Робин Херши рекла је да је задовољна сарадњом са Републиком Србијом и да ће Уједињене нације наставити да пружају подршку јачању социјалне инклузије у Србији.

            Шеф представништва Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) у Србији Ханс Фридрих Шодер истакао је да нико не сме остати напуштен и остављен.

            „Групе које су посебно угрожене нису само избеглице из региона, расељена лица са Косова и Метохије, Роми већ и деца без пратње и одвојена у путу“, рекао је Шодер и исказао велико задовољство због потписивања Меморандума о разумевању, који ће помоћи држави Србији да ојача услуге помоћи које се пружају деци.

            Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић рекао је да је Нови Сад већ много пута до сада показао да је "град отвореног срца".

            "Имали смо децу без пратње која су дошла деведесетих година и они су сада новосађани, то је довољан доказ да ће Нови Сад пуним капацитетом учествовати у пројекту на начин на који смо се обавезали потписивањем меморандума", рекао је Кружевић.