Aa

Aa

Министар Ђорђевић о наставку сарадње са новопостављеном директорком ГИЗ-а Даниелом Функе

Министар Ђорђевић о наставку сарадње са новопостављеном директорком ГИЗ-а Даниелом Функе

Министар Ђорђевић о наставку сарадње са новопостављеном директорком ГИЗ-а Даниелом Функе

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић састао се са новопостављеном директорком Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Даниелом Функе са којом је разговарао о досадашњој сарадњи и пројектима које су ресорно министарство и ова организација спроводили у областима економских миграција, социјалне заштите осетљивих категорија становништва, инклузије Рома и запошљавања.

 

Министар Ђорђевић посебно је истакао значај подршке Немачке организације за међународну сарадњу на изради Стратегије о економским миграцијама за период 2021-2027. године која је усвојена на Влади у фебруару 2020. године, а усвајање пратећег Акционог плана се очекује у наредном периоду.

 

Такође, осврнуо се и на тренутну кризу изазвану епидемијом вируса КОВИД-19 и нагласио могућност будуће сарадње на отклањању последица ове кризе у оквиру постојећих пројеката као и проналажења нових видова подршке. 

 

„Сарадња са ГИЗ-ом, која је на веома високом нивоу, Србији је веома важна и верујем да ће се наставити и у наредном периоду. Захвални смо на сваком виду подршке коју је ова организација, кроз неколико важних пројеката, до сада пружила нашој земљи. Надам се да ћемо заједничким деловањем успети да и ову тешку ситуацију, са којом се цео свет бори, превазиђено на најбољи начин“, рекао је Ђорђевић. 

 

Директорка Немачке организације за међународну сарадњу Даниела Функе захвалила се министру Ђорђевићу на срдачној добродошлици и изразила задовољство што је њен први званични састанак у Србији са партнерском институцијом од огромног значаја за немачку развојну сарадњу.

 

Похвалила је одговор Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Владе Републике Србије у контексту светске кризе услед ширења вируса корона, нарочито у погледу  бриге о корисницима социјалне заштите у установама за смештај старих лица и особа са инвалидитетом.

 

Директорка Функе се сагласила са министром да постоји доста простора за сарадњу у поменутим областима с обзиром на новонастале околности. Србија и Немачка организација за међународну сарадњу би на регионалном нивоу могли пример Србије у реаговању на КОВИД-19 да промовишу као пример добре праксе. Такође је обавестила да су у току разговори са надлежним немачким министарством о пројектима које се планирају до 2020. године и 2021. годину.

 

На састанку је договорено да се у наредном периоду директорка ГИЗ-а на терену упозна са спроведеним заједничким активностима и резултатима досадашње сарадње које је министар оценио као одличне истакавши притом да је сваки успех ГИЗ-а у Србији и успех Владе Србије.