Министар Ђорђевић: "Нема повлашћених пред законом"

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да ће извештај о погибији радника на градилишту "Београда на води" бити објављен када за то дозволу буду дали Министарство унутрашњих послова и Тужилаштво, а да је сваки инвеститор дужан да јавност обавести о истинитим чињеницама када дође до евентуалног трагичног догађаја на раду.

 

"Потпуну информацију о томе шта се десило на градилишту, да су радници били пријављени, обучени и опремљени за рад дао је сам инвеститор одмах после несреће. Управо због  пуне информације коју је дао инвеститор, Инспекција рада није излазила у јавност, јер све што би рекла било би понављање већ саопштеног. Инспекција рада је изашла на терен, затекла управо оно што је саопштио инвеститор. Да није било тако, наравно да бисмо реаговали и обавестили јавност, а инвеститор би и том случају сносио додатне последице. Случај су даље преузели МУП и Тужилаштво и због те чињенице ми не можемо да износимо додатне детаље", рекао је Ђорђевић.

 

Министар је истакао да је добар пример то што је инвеститор одмах након несреће изашао у јавност са тачним подацима и навео да тако одговорно треба да се понаша сваки инвеститор. Како каже то је битна чињеница која овај случај издваја од осталих који су се десили пре неког времена.

 

„Несреће су се нажалост увек дешавале. Када упоредимо број несрећних случаја они се не разликују када је у питању број, али се о томе раније није толико причало, а сада на транспарентан начин износимо чињенице управо са жељом да утичемо на свест грађана и да се боримо заједно за већу безбедност и заштиту на раду са једне стране, а са друге стране против рада на црно и нелојалне конкуренције. Али и да се залажемо за поштовање радничких права“, рекао је Ђорђевић.

 

Министар Ђорђевић нагласио је да Инспекција рада, обавља свој посао савесно и одговорно и да увек излази на терен, инспекцијске надзоре, било по плану било по позиву ванредно, без изузетака. 

 

"Сви су једнаки пред законом и нема повлашћених, то је наш мото", закључио је министар Ђорђевић.