Aa

Aa

Мере активне политике запошљавања значајне за повећање стопе запослености

Мере активне политике запошљавања значајне за повећање стопе запослености

Мере активне политике запошљавања значајне за повећање стопе запослености

Читај ми

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић доделила је у Пожаревцу уговоре послодавцима за запошљавање лица из категорије теже запошљивих и за стручну праксу у 2022. години и поручила да мере активне политике запошљавања доприносе повећању стопе запослености и побошљању стања на тржишту рада. 

 

Субвенције за запошљавање лица из категорије теже запошљивих и за стручну праксу добило је 28 послодаваца из Браничевског округа, за 34 лица.

 

„Један од приоритета Владе Републике Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да сачувамо свако радно место и да убрзано идемо ка повећању стопе запослености. Мере активне политике запошљавања су једне од значајних активности којима тај циљ остварујемо“, истакла је Кисић и додала да је за спровођење тих мера у овој години издвојено укупно 6,5 милијарди динара.

 

Министарка Кисић је навела да је за спровођење мера активне политике запошљавања у пет општина Браничевског округа издвојено 30 милиона динара и изразила уверење да ће њихова реализација допринети још бољим резултатима у том округу.

 

Како је додала проф. Кисић, стопа незапослености у Браничевском округу је на крају априла, у односу на исти период прошле године, смањена за 23,2 одсто, а још бољи резултати су у Граду Пожаревцу, где је стопа незапослености смањена за 32,9 одсто у односу на исти период прошле године.

 

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је у овој години до сада 7.200 лица укључено у финансијске подстицајне мере те службе и да се очекује да до краја године тај број буде преко 20.000.

 

Мартиновић је позвао послодавце и локалне самоуправе да наставе партнерство са НСЗ на пољу запошљавања.  

 

Министарка Кисић је обишла предузеће „Каструм“ ДОО Петровац на Млави, које послује 20 година и са којим Филијала НСЗ Пожаревац има дугогодишњу успешну сарадњу, пре свега у запошљавању и радном ангажовању младих, са посебним освртом на младе без радног искуства.