Aa

Aa

Међународни филмски фестивал људских права

Међународни филмски фестивал људских права

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин затворио је вечерас Међународни филмски фестивал људских права "Хјуман дистрикт ХД2016" и том приликом рекао да су организатори дали прилику да се кроз очи аутора из целог света види како они виде нас, мигрантску кризу, као и прилику да покажемо у какву земљу и међу какве људе могу да дођу.

Вулин је рекао да Министарство на чијем је челу увек учествује у свакој манифестацији која треба да скрене пажњу на поштовање људских права и потребу нашег друштва, као и сваког друштва, да буде хуманије, солидарније, да више води рачуна о свим својим деловима.

"Мигрантска криза, о којој се, ево и сада говори и која сигурно није завршена и о којој је снимљено неколико филмова који су били приказани на овом фестивалу, показала је наше право лице - лепо, усправно, хумано, храбро лице Србије. Мало ко би веровао пре мигрантске кризе да ће Србија бити једна од најцењенијих земаља и да ће највише бити хваљена за свој допринос решавања мигрантске кризе", рекао је министар.

Сматра да би многи, зато што су били оптерећени предрасудама према Србији, мислили да ће овде мигранти наићи на лош пријем, да их људи неће разумети, да неће прихватити њихову муку и њих саме, али и да се показало да је српско друштво много напредније, храбрије, боље, солидарније, од многих других.

"Ово је била прилика да разбијемо предрасуде, па и овај фестивал управо служи томе. Велико ми је задовољство што могу да се захвалим организаторима фестивала, који су дали прилику да покажемо себе свету, али и да свет покаже себе нама", рекао је Вулин на локацији отвореног биоскопа на Сава променади.

Директорка "Хјуман дистрикт ХД2016" Међународног филмског фестивала људских права Александра Ковачевић рекла је да је велика част што су аутори из целог света указали поверење и послали више од 2.500 филмова, од којих је за такмичарски део фестивала у три категорије селектовано њих 200.

"Стручни жири у име фестивала јесте редитељ са данске националне телевизије Мајкл Граверсен, Томислав Алексов са македонске националне телевизије, глумица Јелица Ковачевић и српски редитељ Синиша Галић", рекла је Ковачевић и навела да је победнички филм из Италије и заправо говори о родној равноправности, о жени која трага за својом безбедношћу и за добром позицијом у својој земљи.

Ковачевић је додала да је њена организација- Центар за промоцију људских права "Хјуман дистрикт" у протеклом периоду радила на развоју сензибилазиције друштва у мигрантској кризи и да тим поводом подршка министра Вулина много значи.

"Хјуман дистрикт ХД2016" завршен је вечерас, одржавао се на четири локације у Београду другу годину заредом.