Aa

Aa

Међународни дан несталих лица

Међународни дан несталих лица

Међународни дан несталих лица

Читај ми

Поводом Међународног дана несталих лица, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања указује да се у бази података активних случајева особа несталих у сукобима на простору бивше Југославије налази 11.364 случајева несталих лица.

 

Овом базом података, која је доступна и на сајту Владе РС, управља Група за нестале особе која је мултилатерални механизам за регионалну сарадњу у оквиру Берлинског процеса за Западни Балкан. Групу за нестале особе чине домаће институције надлежне за тражење и идентификацију несталих особа у Босни и Херцеговини, Хрватској, АП Kосову и Метохији, Црној Гори и Србији.

 

Министарство подсећа да је према подацима релевантних институција у оружаним сукобима на простору бивше Југославије нестало око 40.000 лица, а да лица српске националности, која се и даље воде као нестала, у највећем броју су најпре са простора Р. Хрватске, затим БиХ и АП КиМ.

 

Р. Србија и њене надлежне институције наставиће и даље на инсистирају да се сви случајеви ратних злочина до краја расветле, како би добили свој судски епилог, а да породице несталих дођу до пуне истине о својим најмилијима, како о онима који су били учесници сукоба, тако и о цивилима. И данас, после скоро 3 деценије, и даље се трага за хиљадама несталих Срба са подручја бивше Југославије, чије породице морају доћи до истине и правде.

 

Србија ће улагати све напоре како кроз институционалне механизме, тако и кроз изградњу културе сећања, да истина о несталним лицима буде расветљена и да се никада не забораве жртве и особе за којима се и дан данас трага.