Aa

Aa

Међународни дан Дишенове мишићне дистрофије

Међународни дан Дишенове мишићне дистрофије

Међународни дан Дишенове мишићне дистрофије

Читај ми

Поводом Међународног дана Дишенове мишићне дистрофије, који се ове године обележава под називом „Живети са Дишеном”, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да Министарство улаже максималне напоре како би свим грађанима обезбедило социјалну сигурност, а рањивим групама пружило додатну подршку.

 

Министарка Кисић Тепавчевић je нагласила да је приоритет Владе Републике Србије да свим грађанима обезбеди боље услове за живот и рад. „Истрајност и предан рад на стварању друштва једнаких могућности приоритет је Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а социјална укљученост и учешће особа са дистрофијом у друштвеном животу је циљ коме тежимо“, подсетила је је Кисић Тепавчевић.

 

Дишенова мишићна дистрофија је ретка, али веома тешка генетска болест која доводи до прогресивног слабљења мишића услед недостатка протеина дистрофина и спада у најтеже облике дистрофије, а праћена је и другим проблемима. Међународни дан Дишенове мишићне дистрофије обележава се сваке године 7. септембра у циљу подизања свести и скретања пажње јавности на ово обољење, као и на проблеме са којима се оболели сусрећу.

 

Поводом обележавања Међународног дана Дишенове мишићне дистрофије, Савез дистрофичара Србије, уз финансијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања,  организује округли сто за родитеље деце оболеле од ове ретке неуромишићне болести. 

 

Обележавању 7. септембра придружила се и Национална организација особа са инвалидитетом Србије, која је тим поводом дизајнирала стикер у оквиру вајбер стикер пакета „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА”.