Aa

Aa

Краљево: 52,5 милиона за мигранте и социјално угрожене

Краљево: 52,5 милиона за мигранте и социјално угрожене

Читај ми

КРАЉЕВО - У Краљеву је данас потписан споразум који ће омогућити реализацију пројекта вредног 52,5 милиона динара намењених мигрантима и грађанима Србије из категорије социјално угрожених.

Споразум о сарадњи потписали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, директор фондације Српске православне цркве "Човекољубље" Драган Макојевић и директорка Центра за социјални рад Краљево Светлана Дражевић.

Њиме ће се омогућити реализација пројекта преко кога ће "Човекољубље", у сарадњи са организацијом "Catholic Relief Service" (CRS), обезбедити средства за мигранте и социјално угрожене грађане Србије.

Драган Макојевић, директор фонадације СПЦ "Човекољубље" рекао је да већ дужи низ година имају добру сарадњу са Епархијом Жичком и Центром за социјални рад из Краљева.

"Уз помоћ министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Комесаријата за избеглице и миграције у Србији, пружање финансијске подршке мигрантима и нашим најугроженијим породицама биће реализовано кроз платне картице Поштанске штедионице. Србија је земља у Европи са највећим бројем расељних и избеглих лица", рекао је Макојевић.

За социјално угрожено становништво у Краљеву, обезбеђено је пет милиона динара, и то за избегла и интерно расељена лица, кориснике социјалне помоћи, дечијег додатка и додатка за помоћ и негу другог лица.

Платне картице ће добити око 800 породица са територије Краљева. Већина породица ће добири једнократну помоћ у износу од 5.000 динара, док ће породице са три и више деце добити по 10.000 динара.

Министар Александар Вулин рекао је да је за помоћ изабрано Краљево, али не случајно, јер у је у деценијама иза нас примио највећи број интерно раселљених и избеглих лица.

"Ово је и начин да покажемо Краљевчанима да се хуманост цени и да домове чија су врата отворили свим невољницима, има ко да цени и поштује. Град Краљево такође и води рачуна о социјалној заштити, због чега сам ја као ресорни министар веома задовољан. Због тога је из одговарајуће уредбе за трансфере у услугама локалне застите за Град Краљево издвојено око 12 милиона динара", рекао је Вулин.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, рекао је да очекује нови Закон о социјалној заштити и да има преко 300.000 људи у Србији који користе ражличита права из области социјалне заштите.