Aa

Aa

Крагујевац: Прекинут штрајк у “Застава ковачници”

Крагујевац: Прекинут штрајк у “Застава ковачници”

Читај ми

Штрајк у крагујевачкој “Застава ковачници” се прекида, а власнику је дат рок од 30 дана да у преговорима са синдикатима, који почињу одмах, реши проблеме који постоје.

Ово је договорено након што је штрајкаче посетио министар за рад и социјалну политику Александар Вулин.

Претходно су радници штртајковали осам дана, а јуче су и двојица радника почели да штрајкују глађу, незадовољни због тога што послодавац игнорише радничке захтеве и што власник, Валентин Захаријев из Бугарске, није одговорио на три писма која су му радници послали.

Радници „Ковачнице“, којих има 287, имају седам захтева и траже да се они испуне како би поново почели да раде. Они не желе да потпишу анекс уговора о раду на основу којег им се регрес за годишњи одмор смањује са 42.000 на 6.000 динара, траже оставку менаџмента фабрике, потписивање колективног уговора, строго поштовање рокова исплата зарада, преиспитивање приватизације и да Захаријев хитно дође код њих на преговоре.

Заоштрену ситуацију  смирио је министар Вулин који је обећао да ће „држава да помогне да се ова криза реши и да сви буду задовољни“.

- Приватно власништво мора да се поштује, али је закон исти за све. То значи да закон морају да поштују и послодавац и радници, и ту нема дилеме. Овај штрајк мора да се заврши што пре, јер нема веће штете од тога да велика фабрика, као што је „Застава ковачница“, не ради - рекао је Вулин.