Aa

Aa

Косидба на Рајцу уз Вулинов први откос

Косидба на Рајцу уз Вулинов први откос

Читај ми

РАЈАЦ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин отворио је данас, уз први откос, традиционалну привредно-туристичку манифестацију Косидба на Рајцу и поручио да Србији мало недостаје да буде много боља и успешнија.

"Локалне самоуправе, послодавци и синдикати - сви заједно можемо нешто да учинимо да ова земља буде боља", рекао је Вулин новинарима на Рајцу.

Он је, говорећи о дугом веку манифестације и чињеници да њено одржавање није прекидано и да је обележавана и током бомбардовања 1999. показује да је то начин живота у том делу Србије.

Каже и да би манифестацијама попут ове Србија могла да заради и подсетио да је прошле године у нашој земљи било милијарду долара од туризма.

"Све су ово начини како да повећамо тај приход и како да запослимо људе и учинимо нешто од наше земље", поручио је Вулин.

Према његовим речима, данас се слави рад, вредни и честити људи, наводећи да је Србија прелепа земља, али да ми не знамо то свету да покажемо.

Пошто је учествовао на ревијалној косидби коју је отворио првим откосом Вулин је рекао да косу пре тога дуго није узео у руке, да је трава добра, зрела и висока.

На Рајцу је данас одржано и међународно такмичење у косидби у којој је било више од 50 учесника.

Косидба на Рајцу, којој је ове године 42. одржавање, јесте манифестација која симболизује и наставља традицију сеоске мобе на крају летње косидбе ливада у брдско-планинским крајевима насе земље.

Косидба је јединствена међународна смотра косача, победника на претходно одрзаним такмичењима на Балкану и у Европи. Прва Косидба на Рајцу одржана је прве недеље по Петровдан 1970. на дан Рајачког вашара који се одржава јос од 1892.