Aa

Aa

Комеморација поводом Дана сећања на жртве логора у Јадовну 1941. у Хрватској

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Комеморација поводом Дана сећања на жртве логора у Јадовну 1941. у Хрватској

Читај ми

Госпић – Јадовно (Р.Хрватска) – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин 29. јуна 2014. године у 11.00 часова положиће венац Владе Србије и одаће почаст жртвама некадашњег логора Госпић- Јадовно-Паг у Републици Хрватској.

Том приликом ће се и обратити присустнима. Захваљујући истрајном ангажовању дипломатских и војно-дипломатских представника Републике Србије у Републици Хрватској, Српском народном вијећу (СНВ), Епархији горњо-карловачкој Српске православне цркве, Координацији жидовских опћина Р.Хрватске као и Савеза антифашистичих бораца и антифашиста сваке године се одржава комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на жртве некадашњег логора. Ово ће бити први пут од када је установљено обележавање годишњице у оквиру меморијалног центра „Јадовно“ да ће у име Владе Србије присуствовати министар.

Комплекс логора Госпић-Јадовно-Паг у историји је познатији као «Јадовно». Отворен је 21. априла 1941. године, затворен је између 15. и 20. августа 1941. године на захтев италијанске војске. Јадовно је познато као место људске патње и бола. Јадовно се налази у пределима Велебита карактеристичним по многим крашким јамама. До сада је у том комплексу на основу архивских докумената установљено постојање 32 бездане јаме – «бездануше», стратишта Срба и Јевреја. Најистраженије су Шаранова јама, јама Јамина и јама Света Ана. Истовремено са логором Јадовно припремани су и логори Слана и Метајна на Пагу.

На Јадовну се обнављају комеморативна окупљања од 2009. године. На предлог удружења «Јадовно 1941.» 24. јун се одређује за Дан сећања на Јадовно 1941. Сећање на жртве једини је могући и прави пут и начин спречавања да се страшни злочини никада више не понове.