Aa

Aa

Кисић Тепавчевић: Нулта толеранција на све облике насиља

Кисић Тепавчевић: Нулта толеранција на све облике насиља

Кисић Тепавчевић: Нулта толеранција на све облике насиља

Читај ми

Радна група за израду Националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породичним и партнерским односима за период 2020-2025. започела је данас рад на изради тог стратешког документа, а министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић поручила је на првој седници тог тела да је Србија држава која има нулту толеранцију на све облике насиља.

 

Радна група, коју чине представници свих надлежних државних органа, институција и стручних тела, радиће и на изради Предлога акционог плана за спровођење националне стратегије за спречавање и сузбијање насиља над женама у породици и партнерским односима 2020-2022.

 

„Србија има нулту толеранцију на све облике насиља и порука коју ћемо изнова да ширимо јесте да све жене које трпе било какав облик насиља треба да знају да нису саме, да имају коме да се обрате и да је њихова држава уз њих“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је додала да ће држава учинити све да охрабри сваку жену која трпи насиље и да јој да до знања да не сме да ћути.

 

„Срећна сам што смо данас сви овде, јер то треба да покаже колико смо удружени у овој борби. То нам даје велику снагу да у свим наредним корацима делујемо тако да смањимо и потпуно спречимо било какав облик насиља“, навела је Кисић Тепавчевић. 

 

Носиоци израде ових докумената су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у сарадњи са Координационим телом за родну равноправност, Министарством унутрашњих послова и Министарством правде, уз подршку Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

 

Поред Кисић Тепавчевић, на првом састанку Радне групе говорили су потпредседница Владе Србије, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић, министарка правде Маја Поповић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић.

 

Радним делом састанка председавала је државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Стана Божовић, која је истакла да ће доношење ових докумената представљати допринос свих актера у примени политике Владе Републике Србије ка нултој толеранцији према насиљу.

 

Она је додала да је то један од приоритета Владе Србије у наредном периоду.

 

Саветница потпредседнице Владе Републике Србије Гордана Гавриловић представила је анализу насиља у породици, искуства и изазове, док је директорка UN Women Милана Рикановић говорила о подршци коју УН пружају у борби против насиља над женама и оснаживању жена у Републици Србији.

 

На састанку је усвојена методологија израде нове Националне стратегије и пратећег Акционог плана, као и динамички план израде наведених докумената.