Aa

Aa

Кисић Тепавчевић на Међународни дан особа са церебралном парализом: Заједно градимо Србију без баријера

Кисић Тепавчевић на Међународни дан особа са церебралном парализом: Заједно градимо Србију без баријера

Кисић Тепавчевић на Међународни дан особа са церебралном парализом: Заједно градимо Србију без баријера

Читај ми

Поводом Међународног дана особа са церебралном парализом и у оквиру Недеље солидарности са особама са церебралном и дечијом парализом, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић обишла је реновиране просторије Савеза за церебралну и дечију парализу Србије, где је истакла да Министарство подржава сваки вид активности на побољшању услова живота и рада особа са инвалидитетом.

 

„Наша порука на данашњи дан је да особе са инвалидитетом треба да се осећају као да је сваки дан њихов. Министарство је увек ту за њих и због њих, а суштина постојања нашег Сектора за заштиту особа са инвалидитетом је да учини све да побољша квалитет живота особа са инвалидитетом“, рекла је Кисић Тепавчевић. 

 

Простор Савеза за церебралну и дечију парализу Србије, који ове године обележава 48 година постојања, реновиран је средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је у те сврхе издвојило 2 милиона динара.

 

Кисић Тепавчевић је додала да је Министарство на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2021. години подржало активности Савеза за церебралну и дечију парализу Србије и 41 удружења која су у саставу овог савеза са 19,5 милиона динара. „Увек може и више и боље, наш Сектор је у сталном контакту са различитим удружењима и ми смо ту да подржимо сваку врсту активности и да заједно градимо Србију без баријера“, поручила је Кисић Тепавчевић. 

 

Пословни секретар Савеза Љубинка Боризоски рекла је да према сазнањима тог савеза у Србији живи око 6.000 особа које болују од церебралне парализе и да тај савез има подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у решавању проблема са којима се оболели суочавају.  

 

Обиласку просторија присуствовала је и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић. 

 

Светски дан церебралне парализе обележава се широм света 6. октобра, а у периоду од 6. до 12. октобра у Србији се обележава и Недеља солидарности  са особама са церебралном и дечијом парализом. Централна манифестација у оквиру Недеље  солидарности,  која се обележава 25. пут, биће одржана 7. октобра 2021. године у Тителу, под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - Сектора за заштиту особа са инвалидитетом.

 

Тема кампање за 2021. годину гласи „Милиони разлога”, а слањем слике и видео записа са Трга Републике, Београд и Србија ће се по трећи пут наћи на светској мапи учесника у заједничком глобалном пројекту обележавања Светског дана церебралне парализе. Пети пут, зеленом бојом, светлеће Скупштина Србије, мост на Ади, Палата Албанија, фонтана на Славији, Стари желенички мост и Авалски торањ.