Aa

Aa

Каритас издвојио више од1,5 милиона евра за помоћ мигрантима

Каритас издвојио више од1,5 милиона евра за помоћ мигрантима

Читај ми

АДАШЕВЦИ - Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и представници Организације Каритас Србија, која је до сада издвојила више од 1,5 милиона евра за помоћ мигрантима на територији Србије, обишли су данас привремени прихватни центар за мигранте у Адашевцима код Шида.

Организацију Каритас предводи надбискуп београдски Станислав Хочевар.

"До сада је Каритас за ове намене у Србији издвојио више од 1,5 милиона евра. Потрошено је више од трећине, а остатак ће бити утрошен за те потребе на нашим просторима", рекао је новинарима министар Вулин и додао да је свака помоћ мигрантима истовремено и помоћ становништву.

Вулин је рекао да је сваки евро те донације потрошен на куповину хигијенских пакета, кабаница, хране и свега што је потребно тим људима.

Према његовим речима, средства су потрошена на куповину на домаћем тржишту, чиме је помогнуто домаћем трговцу, раднику и мигрантима који се овде налазе.

Министар се захвалио представницима Каритаса на великом ентузијазму и ангажовању њихових припадника који раде волонтерски додајући да су показали да се са њима може договорити лако и брзо око помоћи.

"Примамо помоћ из читавог света, а на првом месту из ЕУ. Билератерално смо до сада прикупили помоћ у износу од око 9,8 милиона евра што у новцу, што у другим потребама", рекао је Вулин и додао да је то новац од Европске банке, Савета Европе чија помоћ износи 2,3 милиона евра, Владе Норвешке 3,7 милиона евра, Владе Јапана 1,2 милиона, Велике Британије...

Како је рекао, Влада Србије захвална је свим организацијама од НВО па до међународних, као што је Европска банка за обнову и развој.

Он је додао да се од ЕК очекује помоћ од 14, 7 милиона евра.

Вулин је најавио да ће новим ИПА пројектима на располагању Србији, односно региону бити 16, 5 милиона евра.

Наводећи да је кроз Србију до сада, без инцидената, прошло више од пола милиона људи, Вулин је рекао да је јуче на територији Србије регистровано 4.000 миграната, а да се данас очекује да их неће бити више од 1.000.

Председник Каритаса и надбискуп београдски Хочевар рекао је да му је драго што је посетио Прихватни центар у Адашевцима, додајући да Каритас стално прати ситуацију са избеглицама будући да жели да се што боље упозна са специфичним стањем.

"Срећан сам да се избеглицама посвећује права пажња и да се чува њихово достојанство. Као део међунардног Каритаса настојимо да у земљама из којих долазе избеглице дође до мира, али да сви они тамо где иду нађу такав начин зивота да се могу здраво интегрисати", рекао је Хочевар додајући да је то шири смисао деловања Каритаса.

Он је рекао да та организација дели зимске пакете, хигијенске, али и све остало што је потребно додајући да желе да са свим државним институцијама, а пре свега са министарством сарађују тако да се рационално делује и свима помогне.