Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ у Краљеву

Караван „Дигитална експедиција“ у Краљеву

Караван „Дигитална експедиција“ у Краљеву

Читај ми

Краљево је овог викенда био домаћин каравана дигиталних вештина, писмености и безбедности, под називом „Дигитална експедиција“, покренутог на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић.

 

Грађани су имали прилику да се на Тргу српских ратника упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу.

 

Присутнима се обратио Зоран Мишић, заменик директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу: “Србија је спремно дочекала пандемију корона вируса и за веома кратко време смо успели да развијемо велики број услуга за грађане како бисмо им омогућили да наставе живот и завршавају своје најосновније обавезе онајн“.

 

Циљ „Дигиталне експедиције“ је да се грађани упознају са електронским услугама, новим технологијама, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа и осталим погодностима дигиталног простора, додао је Мишић.

 

Догађају је присуствовао и Мирко Јанић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је изјавио да је дигитална трансформација донела значајне користи за грађане наше земље и тиме омогућила безбедно дигитално искуство свим генерацијама“.

 

Овај пројекат се спроводи уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион и Програмом Уједињених нација за развој (УНДП).

 

Краљевчанима се обратио Вукашин Гроздић, саветник у Кабинету председнице Владе Ане Брнабић:“ У данашњем времену највећа опасност за социјалну искљученост долази од дигиталне искључености. Недостатак знања и вештина за дигиталну писменост главна је препрека развоју дигиталног грађанства, а у највећем ризику су најстарији чланови нашег друштва. Пројекат Дигиталне експедиције који је покренут на иницијативу председнице Владе Ане Брнабиц, има пре свега за циљ да ове суграђане упозна са предностима дигитализације и услугама еУправе које ће им живот учинити лакшим и богатијим за нова искуства“.

 

Каравану „Дигитална експедиција“ присуствовао је и Предраг Терзић, градоначелник Краљева, који се том приликом захвалио председници Владе Србије, Ани Брнабић на иницијативи и прилици да се грађани, кроз предавања, упознају са основама дигиталне безбедности, писмености и бројним погодностима које дигитални свет нуди.

 

„Вештине дигиталне комуникације део су свакодневице, а технолошка писменост подједнако је значајна за основце, средњошколце, за све младе људе, али и за оне најстарије грађане којима су дигитални ресурси недовољно познати или доступни“, додао је Предраг Терзић. 

 

На досадашњем путовању караван је посетио Београд, Пријепоље, Вршац, Шабац, Смедерево и Крушевац, а у наредна два месеца посетиће још 9 градова Србије: Чачак, Ужице, Суботицу, Алексинац, Ниш, Врање, Пирот, Рашку и Нови Пазар. 

 

Више информација можете потражити на сајту digitalnaekspedicija.gov.rs