Aa

Aa

Караван „Дигитална експедиција“ посетио Суботицу

Караван „Дигитална експедиција“ посетио Суботицу

Караван „Дигитална експедиција“ посетио Суботицу

Читај ми

Караван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, посетио је данас своју десету станицу – Суботицу, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.

 

Догађају је присуствовала Биљана Барошевић, помоћница министарке, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања која је изјавила да је Србија, захваљујући залагању председника Александра Вучића, остварила напредак у многим областима, међу којима је и област дигитализације. „Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је, препознајући значај дигиталних вештина, писмености и безбедности, подржало иницијативу премијерке Ане Брнабић и узело учешће у реализацији овог пројекта значајног за све грађане Србије. Циљ Министарства, у складу са кампањом „СРБИЈА БЕЗ БАРИЈЕРА“, је да обезбеди једнаке услове за све грађане и живот без баријера, чему свакако доприносе иновативне активности, као што је караван „Дигитална експедиција”, изјавила је Биљана Барошевић.

 

Међу партнерима каравана „Дигитална експедиција“ је Програм Уједињених нација за развој -УНДП који уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат „Нове вештине за нове индустрије – Национални програм преквалификација за ИТ“ са фокусом на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, укључујући и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки. Посебан програм дигиталне писмености за старије биће пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије, а обухватиће предавања и радионице на тему комуницирања преко интернета, у најширем смислу, као и набавку неопходне опреме како би се корисницима поменутих установа омогућио лакши приступ дигиталним услугама и производима. У циљу дигиталне трансформације у Србији, програм ће допринети дигиталној писмености и смањењу генерацијског јаза, који је постао још интензивнији током пандемије Ковид 19.

 

„Дигитализација треба да буде од користи свима. УНДП је, уз подршку америчког народа и у партнерству са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедио ИКТ опрему за 23 института за јавно здравље у Србији, међу којима је и Завод за јавно здравље Суботица, у циљу заштите јавног здравља током пандемије и након ње. Такође ћемо, уз подршку Министарства за рад, до краја године испоручити ИТ опрему за кориснике Геронтолошког центра у Суботици, који ће проћи и обуку за дигиталну писменост, како би могли да користе и примењују дигиталне технологије у свакодневном животу“, изјавила је Франсин Пикап, стална представница УНДП-а.

 

На каравану „Дигитална експедиција“ у Суботици присуствовао је и Срђан Самарџић, члан Градског већа за област привреде, који се том приликом захвалио премијерки Ани Брнабић и партнерима пројекта и истакао велико задовољство што ће грађани Суботице имати прилику да у наредна два дана сазнају прегршт заиста корисних информација и ближе се упознају са дигитализацијом и њеним предностима.

 

Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку у Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост” - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион.

 

Током наредна два месеца караван ће посетити још 6 градова Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.

 

Више информација можете потражити на сајту 

 digitalnaekspedicija.gov.rs

 

 

За додатне информације молимо вас да контактирате Сару Стојковић из агенције Олаф&МцАтеер, на број 064 64 04 629, е-маил 

sara.stojkovic@olafmcateer.rs