Aa

Aa

Јавни позив за доделу средстава предузећима за професионалну рехабилитацију биће расписан 1. марта

Јавни позив за доделу средстава предузећима за професионалну рехабилитацију биће расписан 1. марта

Јавни позив за доделу средстава предузећима за професионалну рехабилитацију биће расписан 1. марта

Читај ми

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписаће 1. марта 2021. године Јавни позив за доделу средстава за побољшање услова рада у предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, најавила је ресорна министарка проф. др Дарија Кисић Тепавчевић на састанку са представницима  Удружења предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом Србије (УИПС).

 

Приоритет Министарства је да расподела средстава допринесе економском оснаживању предузећа и отварању нових радних места за особе са инвалидитетом, истакла је Кисић Тепавчевић.

 

На састанку са представницима УИПС-а, који је организован како би се чули ставови и предлози тог удружења у вези са овогодишњим Јавним позивом, учествовала је и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барашевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је нагласила да је изузетно важно да предузећа која запошљавају особе са инвалидитетом добро послују и да ће Министарство настојати да им пружи сву неопходну подршку.

 

Министарство ће путем јавног позива предузећима доделити средства за репроматеријал, а основни критеријум за расподелу средстава биће број особа са инвалидитетом које су запослене у овим предузећима.


 

У Републици Србији послује 61 предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, у којима је запослено 1.708 лица, од тога 1.150 особа са инвалидитетом, и територијално су распоређена у 23 локалне самоуправе.

 

Овогодишњи буџет Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за подршку предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом износи 625 милиона динара, од чега је 175 милиона динара опредељено за расподелу путем Јавног позива.

 

„Уверена сам да ће сарадња предузећа и Министарства у наредном периоду бити додатно унапређена и истовремено изражавам захвалност предузећима која су током пандемије показала висок степен друштвене одговорности донирањем заштитних маски које су произвеле особе са инвалидитетом запослене у овим привредним друштвима”, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Представници УИПС-а су истакли да у Републици Србији послује 61 предузеће за професионалну рехабилитацију и да је подршка ресорног министарства од изузетне важности за њихово пословање, посебно ако се има у виду да предузећа овог типа запошљавају више од 50 одсто особа са инвалидитетом.

 

Они су нагласили и да су средства која Министарство додељује путем Јавног позива од великог значаја за очување и развој тих предузећа, која су се током прошле године, као и остала предузећа, суочила са изазовима у пословању услед епидемије Ковид 19.

 

Састанку су у име УИПС-а присуствовали председник Управног одбора и директор предузећа Стил Зрењанин Александар Бурсић, власник предузећа ИПА Металопластика Стопања – Трстеник Мирослав Стевановић и директор предузећа PROJECT PHARMACY Стара Моравица Јелена Рончевић Вучер.