Aa

Aa

Јанић: Стварамо друштво које јача солидарност, уважава и прихвата разлике без баријера

Јанић: Стварамо друштво које јача солидарност, уважава и прихвата разлике без баријера

Јанић: Стварамо друштво које јача солидарност, уважава и прихвата разлике без баријера

Читај ми

Државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирко Јанић учествовао је на трећој  Националној конференцији о филантропији: „Нова реалност - нове могућности“, која представља завршну фазу Пројекта за унапређење оквира за давање.

 

„И данашња конференција потврда је  да смо као друштво свесни значаја солидарности и спремности да помогнемо једни другима, што смо посебно доказали током пандемије Ковид 19. Таквим односом појединаца, као и шире заједнице, показујемо како хумана дела некоме могу учинити живот лакшим“, изјавио  је Јанић.

 

 „Стварање друштва једнаких могућности, друштва које јача солидарност, уважава и прихвата разлике без баријера, друштва које брине о сваком свом становнику, јесте и биће један од главних циљева рада свих институција Републике Србије“, рекао је државни секретар.  

 

Као један од приоритета рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Јанић  је истакао  заштиту и подршку осетљивим групацијамa и појединцимa и додао да ће Министарство  увек подржавати све организације и појединце које својим деловањем имају за циљ да олакшају живот онима којима је помоћ потребна.

 

Према речима државног секретара, као један од основних принципа којима се Министарство руководи у креирању свих стратегија, закона и подзаконских аката, који се доносе у области социјалне заштите јесте социјална инклузија. Свим грађанима и породицама којима је неопходна друштвена помоћ гарантовано је право на социјалну заштиту и свако има право на опстанак и људско достојанство. 

 

Државни секретар подсетио  је да су се захваљујући залагању председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, и формирању Савета за филантропију, на чијем је челу, у нашој земљи створили  још бољи услови за све оне који желе да буду филантропи. Јанић је напоменуо да је  филантропија данас један од облика исказивања друштвене преданости, односно преданости јавном добру и солидарности. 

 

„Желимо да јачамо социјално одговорну државу која преузима одговорност да брине о грађанима који нису у стању да се брину о себи, а то значи стварање једнаких могућности за све, праведну расподелу добара, међусобну солидарност, поштовање закона, уважавање различитости, уклањање препрека са којима се људи суочавају због свог пола, етничке припадности, религије, инвалидитета, старости и слично, као и развој емпатије и солидарности код грађана“, рекао је Јанић.

 

Он је на крају изразио задовољство јер је био учесник конференције баш на Национални дан давања, који се обележава на дан када је рођен велики српски научник и филантроп Михајло Пупин. 

 

„Верујем  се да ће  Пупинова дела, као и дела свих великих и хуманих људи све нас инспирисати да једни друге боље чујемо и разумемо, да  водимо рачуна једни о другима, јер су хуманост и солидарност принцици који једно друштво чине бољим и воде напред“, закључио је државни секретар на Националној конференцији о филантропији: „Нова реалност -нове могућности“.