Aa

Aa

Јаблановић: Сваки дан и недеља у Србији треба да буду дечји

Јаблановић: Сваки дан и недеља у Србији треба да буду дечји

Читај ми

БЕОГРАД - У Србији, у друштву каквом тежимо да будемо деца треба да буду наш предмет рада сваког дана, а сваки дан и недеља треба да буду дечји дан и дечја недља, поручио је данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Јаблановић.

Јаблановић је присуствовао Дану отворених врата, у оквиру Дечје недеље, и том приликом нагласио је да су деца наша будућност, која разумеју све што им се каже, а да је на нама да урадимо све да им представимо праве ствари и од њих направили људе који ће поштовати праве вредности, породичне вредности и поштовати једни друге.

"Земља и друштво које има овакву децу не мора да се брине за будућност, али морамо да радимо пуно како бисмо им, у прериоду у ком су сада, објаснили шта је најважније за њихову будућност - да буду добри људи, марљиви, вредни, пажљиви једни према другима, да поштују потребе деце у својој околини", рекао је Јаблановић.

Он је истакао и да ресорно министарство чини све да деци олакша сваки дан, те додао да је лако дружити се са децом, али да им треба помоћи у неким тешким околностима.

"Ми то радимо и радимо и задовољство ми што могу у име министарства да проведем један леп дан дружећи се са децом, која ће од мене нешто чути и видети, али ћу знатно више ја научити од њих јер су они много маштовитији и даровитији", рекао је Јаблановић.

Ива Ераковић из Пријатеља деце, који су организовали Дечју недељу, казала је да је манифестација национална, односно да се одржава у свим локалним самоуправама, у свим шкоалма, вртићима, где организације цивилног друштва, али и јавни сектор обележајаву Дечју недељу.

Она је подсетила да се Дечја недеље обележава од 1934. године, а да је од 1987. у закону.

"Пријатељи деце Србије су поносни на то што Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања толике деценије подрзава манифестацију", рекла је Ераковић.

Јуче је у оквиру Дечје недеље, одржана дебата у Скупштини Србије, на којој је 80 средњошколаца из целе Србије разговарало о интернет зависности, проблемима на интеренту и проблемима са коцком.

"Данас је дан отворених врата, деца су се срела са доносиоцима одлука и са ствараоцима за децу. Сусрет је диван, јер се кроз игру и дечју активност упознају, разговарају и друже", рекла је Ераковић.

Она је најавила да ће сутра бити додељене књизевне награде "Невен" и признања "Добра играчка" у Скупштини града Београда, док је петак резервисан за Фестивал дечјег ствараластва, који ће окупити 600 малишана.

За викенд се одржава традиционални део Дечје недеље "Мостови међу генерацијама", када се деца срећу са најстаријим суграђанима, а ове године у Дому за старе на Бежанијској коси.

У недељу ће за децу, која су у једном делу живота живела на улици и налазе се у институционалном смештају, бити организована радионица и недељни ручак у Музеју науке и технике.

Дечја недеља, под слоганом "Нећу да бриграм, хоћу да се играм", почела је у понедељак и траје до 9. октобра.