Aa

Aa

Иванишевић: Европска унија мора наћи јединствен одговор на мигрантску кризу

Иванишевић: Европска унија мора наћи јединствен одговор на мигрантску кризу

Читај ми

Ненад Иванишевић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања каже за РТС да, у светлу надолазећег пролећа, Европска унија напокон мора наћи јединствен одговор на мигрантску кризу.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ненад Иванишевић је рекао да за Србију балканска рута није затворена и додао да се на нашој територији тренутно налази око 7.000 миграната.

"У центрима је око 6.000 и један број одбија да дође у центре из њима знаних разлога, али ми активно радимо на томе да они уђу у систем. Ипак, сви који препознају могућност коју систем пружа, прихватају да дођу", напоменуо је Иванишевић.

Трошкови мигрантске кризе се не покривају из буџета Републике Србије, рекао је Иванишевић и додао да "имамо довољно других средстава".

То што Мађарска диже још једну ограду на граници како би се заштитила од миграната значи да се избеглице дуже задржавају у Србији, додао је Иванишевић.

"Покушавају да нађу алтернативне путеве, па чак и преко Босне и Херцеговине. Оно што је карактеристика ове мигрантске кризе је добра информисаност миграната. Ако постоји сигнал из Европе, они ће долазити", указао је Иванишевић.

Недостатак јединственог европског решења, истакао је, земљама попут Мађарске даје могућност да дају неке своје одговоре.

"Важно је рећи да те ограде нису уперене ни према једном грађанину Републике Србије. Европа мора наћи одговор, поготово у светлу долазећег пролећа. Знамо да следе избори у неким државама ЕУ, али то не може да буде изговор", истакао је Иванишевић.

Говорећи о појединим наводима да су деца мигранти били жртве сексуалног злостављања, Иванишевић је рекао да то "апсолутно паушалне оцене".

"Чак и невладине организације су утврдиле да за то нема доказа. Нису нашле никог ко је био жртва узнемиравања. Ми смо једина земља која је издала упутство да се одреди старатељ сваком детету", наглашава Иванишевић.

Према његовим речима, негативне вести које се појављују о Србији су у вези са актуелним политичким дешавањима.

"На основу онога што се види на терену, могли смо да чујемо само похвале из света", истиче Иванишевић.