Aa

Aa

Исламска и јеврејска заједница благословиле Одлуку Владе да 2020. буде Година солидарности и сарадње

Исламска и јеврејска заједница благословиле Одлуку Владе да 2020. буде Година солидарности и сарадње

Исламска и јеврејска заједница благословиле Одлуку Владе да 2020. буде Година солидарности и сарадње

Читај ми

Представници исламске и јеврејске заједнице благословили су Одлуку Владе Србије да 2020. година, на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, буде проглашена Годином солидарности и сарадње.

 

Водећи се циљем да све верске заједнице у Србији дају свој благослов и тиме подрже поменуту Одлуку Владе Србије, министар Зоран Ђорђевић одржао је данас два састанка на ову тему.

 

Ђорђевић је разговарао са рабином Исаком Асиелом и председником Савеза јеврејских општина Србије Робертом Сабадошом којима је представио значај солидарности и сарадње у нашој земљи.

 

„Кроз благослове свих верских заједница показаћемо такође да у Републици Србији сви имају једнака права и могућности, без обзира на верску и националну припадност. То је још један доказ виског степена солидарности и сарадње у нашој земљи. Драго ми је што су ову одлуку сви до сада подржали, препознавши њен значај, како у борби против вируса Ковид-19, тако и у свим другим сегментима. Као друштво напредоваћемо у сваком смислу када у потпуности искоренимо дискриминацију по било ком основу и када будемо поштовали различитости и помагали једни другима“, рекао је Ђорђевић.

 

На исту тему Ђорђевић је разговарао и са поглаваром Исламске заједнице Србије Реисом Ул-Улема Насуфовићем, који је такође дао свој благослов.

 

Министар је рекао и да је Влада  Србије усвојила и Закључак да се Генералној скупштини Уједињених нација упути иницијатива да се на 75. редовном заседању, које почиње у септембру 2020. године, усвоји Резолуција којом би се 2020. година прогласила за годину сарадње и солидарности и на међународном нивоу.

 

Ову одлуку благословили су и патријарх српски Иринеј и надбискуп београдски Станислав Хочевар.

 

Министарство ће учествовати у свим активностима које верске заједнице имају у плану да покрену, у циљу промовисања значаја солидарности и сарадње у нашој земљи.