Aa

Aa

Гутереш: Приступ мигрантској кризи српске владе је за пример

Гутереш: Приступ мигрантској кризи српске владе је за пример

Читај ми

ЖЕНЕВА - Проблем миграција је европски, а не српски проблем и захтева заједничку европску акцију, док је пример српске владе која дарежљиво помаже и хумано се односи према мигрантима, пример који треба сви други да следе, изјавио је данас Високи комесар за избеглице Уједињених Нација Антонио Мануел де Оливеира Гутереш.

Он је, након разговора са српским министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином, истакао да се Србији мора исказати доста солидарности, јер, како је рекао, као што су Срби солидарни према Сиријцима и другима који долазе, тако и остали европљани морају показати солидарност Србији.

"Ми ћемо радити заједно, како бисмо стекли услове за већу подршку ономе што српска влада ради у овом тренутку, а како сам већ рекао, то је пример који други треба да следе", рекао је Гутереш Тањугу, Он је нагласио да заиста цени и да је дубоко захвалан због "веома дарежљивог приступа" српске владе и народа, који се суочавају са огромним приливом миграната, од којих је већина Сиријаца.

"Не само што их примате, већ им помажете на веома хуман начин. Надам се да ће ваш пример следити сви други који се суочавају са истим проблемом. То је европски, а не српски проблем и проблем који захтева заједничку европску акцију и ми смо разговарали баш о томе како да ''мобилишемо'' све релевантне субјекте, како би осигурали ефикасни европски одговор на ту кризу и то значи да се Србији мора исказати доста солидарности", поручио је Гутереш.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је данас добио гаранције да ће УНХЦР извршити притисак на све међународне организације да прихвате и разумеју колико је Србија урадила за решавање проблема миграција, као и да решење тог проблема, како је истакао, није нешто што може да реши само једна организација, или једна земља.

"Проблем миграција је европски проблем, који погађа читав континент. УНХЦР ће наставити да помаже напоре Владе Републике Србије и у сарадњи са њом обезбедиће финансијска и материјална средства, како би и наш буџет био бар мало поштеђен и како би нам било лакше. Оно што је важно за нашу земљу је да УНХЦР признаје да се ниједна друга влада и ниједна друга држава нису поставили тако организовано и хумано, као што ради Србија и то јесте нешто што нам служи на част", рекао је Вулин Тањугу.

Према његовим речима, УНХЦР је највећа организација која се бави миграцијама и људима који су протерани из својих домова и то је организација коју, како је навео, добро познајемо из сопственог искуства.

"Високи комесар УНХЦР-а господин Гутереш изразио је своје највеће поштовање за све што је Влада Србије урадила и истакао као најбољи пример како се понаша једна организована и уређена држава, када су у питању миграције и људска патња", рекао је српски министар рада након састанка у европском седишту Уједињених Нација у Женеви.

Вулин се данас састао и са генералним директором Међународне организације за миграције Вилијамом Лејсијем Свингом, сталним представником Русије при УН у Женеви амбасадором Алексејом Бородавкином, председником Међународног комитета Црвеног крста Питером Маурером, генералним секретаром Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Елхађом Ас Сајем.