Aa

Aa

Годишњица Делиградске битке

Годишњица Делиградске битке

Читај ми

ДЕЛИГРАД - Полагањем венаца на на спомен костурницу, светом литургијом у Цркви Светих архангела Михајла и Гаврила и поменом српским ратницима, као и пригодним уметничким програмом, данас је обележена годишњица Боја на Делиграду у Првом српском устанку.

Венце су положиле делегације Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, Министарства одбране, Војске Србије, општина Алексинац и Билећа, као представници борачких организација и удружења која негују традиције ослободилачких ратова.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драган Поповић рекао је на обележавању годишњице да су јунаци са Делиграда вредни поштовања и сећања јер су део корена стварања српске државе.

Делиград је ушао у историју по чувеној одбрани редута и утврђеним шанчевима устаника од неколико километара, положаја који су затварали правац Ниш - Београд.

Отоманско царство, које је кренуло у офанзиву против српских устаника, заустављено је код Делиграда, а српске устанике предводио је Петар Добрњац.

Карђорђе је после Боја на Мишару пребацио снаге на делиградски фронт под вођством Станоја Главаша.

Отоманска војска је била поражена и одбачена према Нишу.