Aa

Aa

Годишњица битке на Иванковцу

Годишњица битке на Иванковцу

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић изјавио је на Иванковцу код Ћуприје да Србија стреми Европи, али да традиције и ослободилачке ратове не смемо заборавити.

Говорећи на централној државној манифестацији, поводом 209. године Боја на Иванковцу, испред споменика вођи Карађорђевих устаника Миленку Стојковићу, под чијим је руководством на овом месту поражена турска војска, Станковић је истакао да се "већина савремених историчара слаже да је Бој на Иванковцу означио преломни тренутак у читавом раздобљу Првог српског устанка чију стогодишњицу ове године обележавамо", преноси Танјуг.

"Бој на Иванковцу представља једну од најзначајунијих и највећих победа Карађорђевих устаника и био је блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције", рекао је Станковић.

Остваривши победу у овом боју српски устаници су пружили пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током наредних векова, рекао је Станковић.

504777 ivankovic-negovan-stankovic--foto-goran-jevremovic fСавремена Србија, у чије стварање је уткан и овај велики догађај, опредељена је да живи у миру, сарадњи и пријатељским односима са суседима и другим европским народима и државама, као и да истрајно гради демократску, правну државу утемељену на поштовању закона, личних и грађанских права, истакао је Станковић.

Неоптерећени бременитом прошлошћу, ми са оптимизмом гледамо у будућност која ће Србији, несумњиво, донети прикључење европској породици, што је у претходним вековима представљало једну од основних тежњи српске политичке и интелектуалне елите, закључио је Станковић.

Присутне на свечаности поздравио је председник општине Ћуприја Нинослав Ерић, а парастос јунацима Боја на Иванковцу служили су свештеници тамошње цркве.

Свечаност је почела химном "Боже правде" коју су извели ученици Гимназије из Ћуприје.

Венце на споменик Миленку Стојковићу у централном делу Спомен подручја Иванковац, уз Станковића, положиле су делегације Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио потпуковник Милош Нинковић, општине Ћуприја, на челу са Ерићем и Савеза удружења бораца Ћуприје.