Aa

Aa

Флексибилнијим тржиштем рада до нових радних места

Флексибилнијим тржиштем рада до нових радних места

Читај ми

БЕОГРАД - Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин рекао је данас да је циљ измена и допуна Закона о раду отварање нових радних места кроз флексибилније тржисте рада и нове одредбе о раду на одређено време.

"Овај закон се односи на оне који раде, али и на оне који не раде. Циљ нам је да отворимо нова радна места, што ћемо постићи флексибилнијим тржиштем рада и новим одредбама које се тичу рада на одређено време", рекао је Вулин у интервјуу за "Новости".

Министар је нагласио да нико не заборавља јавну расправу о Закону о раду, нити постоји било какво кршење демократске процедуре и да се ради о изменама и допунама закона - не новом закону који усваја Скупштина Србије, никако послодавци и синдикати.

"Ово су измене и допуне закона, а не нови закон. Примедбе за непостојање јавне расправе не стоје, јер ми и нисмо у обавези да је организујемо, а притом се под овим појмом може подвести и све објављено у медијима, а наредних дана најављена су и јавна окупљања", навео је министар.

Он је мишљења да је проблем што се кроз усвајање закона прелама више ствари - с једне стране незадовољство појединих синдиката што нису репрезентативни, а са друге послодаваца који не учествују у преговорима око закона из истих разлога.

"Они користе неинституционалне начине расправе и то је уреду, али чињеница је и да су Савез самосталних синдиката Себије и Уједињени грански синдикат "Независност" репрезентативни, као што је једна политичка партија парламентарна, а друга не", објаснио је Вулин.

Министар је навео да пре уласка закона у скупштинску процедуру, мора да се одржи још једна седница Социјално-економског савета (СЕС).

"Неопходно је да се одржи јос једна седница СЕС коју би председавајући Бранислав Чанак требало да закаже ове недеље. Свима треба да буде јасно да преговарају послодавци и синдикати, а не Влада. Мислим да би дан после СЕС-а, документ могао бити пред посланицима, а седница мора да се закаже не само због закона, већ због утврђивања минималне цене рада", навео је Вулин.

На питање када очекује прве резултате нових мере, министар је навео да ће мере које проистичу из закона дати одмах резултате.

"Ове измене радног законодавства могле су бити донете још пре неколико година, али нико није имао храбрости за то. Мере које проистичу из њега даће одмах резултате, који ће се видети најпре у приливу страних инвестиција и повољнијем привредном амбијенту. Сада смо у ситуацији да морамо да "победимо" Румунију, која има 22 милиона становника са просечном зарадом нижом него што је у Србији", приметио је министар Вулин у интервјуу "Новостима".