Aa

Aa

Фашизација део званичне политике Хрватске

Фашизација део званичне политике Хрватске

Читај ми

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин је подсетио да је током "Олује" протерано око 250.000 Срба, а уништено око 25.000 њихових кућа.


"Хрватска се обавезала пред међународном заједнициом, када је ушла у ЕУ, да реши проблем са суседима. То уништавање кућа је плански урађено да се Срби никада не врате. И данас имате српска села са повратницима која немају струју, асфалт, посао да не говоримо", рекао је Вулин.

Усташтво је, како каже, постало доминантно мишљење у Хрватској и додаје да су сви мислили да је усташтво маргинална политика, али да се сада успоставило да је фашизација део званичне политике Хрватске.

"Блајбург је место где је стрељано неколико хиљада усташа пред партизанима и садашње руководство Хрватске је отишло да се поклони тим усташама. Никада нико пре њих није ишао, па ни Фрањо Туђман", нагласио је министар.

Он каже да ће се Олуја у Хрватској сутра славити уз песме Томпсона, а суштина његове уметности је да пева о људима који је заклао хиљаде Срба, те да ће се сутра у Книну чути "за дом спремни" и како је "сјајна ствар што је протерано 250.000 Срба".

"То је део званичне државне манифестације. Хрватска председница каже да ужива у Томпсоновим песмама", нагласио је Вулин. То што ЕУ каже да се неће мешати у билатерлне односе две земље, Вулин наглашава да усташтво нису билатерални односи.

"Очекујемо одговор. Какав одговор добијемо такав ће бити и наш одговор када је у питању ЕУ", рекао је Вулин и додао да Србија терористима не диже споменике, те да Србија тражи да јој се каже за шта је крива.

Вулин каже да ће се Олуја обележити величанственим скупом у Бусијама, где ће Србија показати колико јој је стало, те да Србија неће организовати скупове који изазивају сукоб и немире.

Наглашава да ће се 5. августа у Србији чути сирене и позвао све грађане да тада застану, за све оне који су протерани.