Aa

Aa

Економски опоравак крајем 2015. године

Економски опоравак крајем 2015. године

Читај ми

Предложене мере штедње најјефтиније и најмање што Влада може да уради, каже за РТС министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Сматра да ће се у Србији живети боље од краја наредне године, али и поручује да је неопходно да се ефикасније ради у државној управи.

Европска комисија у извештају позитивно оцењује напредак Србије, али се реформе и мере штедње спроводе због саме државе, а не због других, каже министар Вулин.

Напоменуо је да у извештају није наведено да је Србија једина источноевропска земља која је спровела реформе без спољног притиска - мере штедње, фискалне консолидације.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Вулин је указао и да је Влада учинила све како најсиромашнији не би осетили мере штедње, као и да је то најмање што је држава могла да уради. Рекао је да се мере спроводе јер се мора и да "нико не може бити ни срећан ни задовољан" због смањења плата и пензија.

Сваки пролаз времена би, каже министар Вулин, подизао цену будуће штедње, динар би ослабио, скочиле би камате на међународном тржишту. Земља би клизила ка банкротству, истакао је министар.

Вулин сматра да ће економски опоравак почети да се осећа крајем 2015, а да ће новац ићи у привреду.

Говорећи о ситуацији у државној администрацији, Вулин је рекао да је проблем неефикасност, а да је број чиновника у односу на број становника није много прекорачио европске стандарде.

"Потребна нам је ефикасност, да се ради осам сати", каже министар и подсећа да постоји и природни одлив, након одласка запослених у пензију. Сматра да је неопходно и да се поштеније оцењује рад запослених у државној управи, да би се видело ко стварно ради.

Говорећи о преговорима са ММФ-ом, Вулин је рекао да та институција увек има тешке захтеве, као и да су тражили смањење плата и пензија од 25 одсто. На Влади Србије је, међутим, да те захтеве усклади са могућностима земље, рекао је Вулин. Нагласио је да Србија мора да сарађује са ММФ-ом и да то очекују инвеститори, не само они са Запада, већ и они из Русије.

Вулин је поновио да ће до зиме сви из подручја угрожених поплавама бити у својим кућама, али и напомиње да држава неће моћи сваке године да плаћа за санирање штета у домовима.