Aa

Aa

Државни секретар Зоран Антић о стању на тржишту рада на онлајн састанку Комитета за запошљавање (EMCO)

Државни секретар Зоран Антић о стању на тржишту рада на онлајн састанку Комитета за запошљавање (EMCO)

Државни секретар Зоран Антић о стању на тржишту рада на онлајн састанку Комитета за запошљавање (EMCO)

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, представио је, на онлајн састанку Комитета за запошљавање (EMCO) Европске комисије, стање на тржишту рада у Републици Србији и мере које је Влада Србије донела са циљем очувања ликвидности привредних субјеката и одржања привредних активности и запослености.

 

Тема састанка био Нацрт заједничких закључака који пружају смернице за политике за Западни Балкан и Турску, а у вези су са Програмом економских реформи за период 2021-2023. године.

 

Државни секретар посебно је истакао Програм „Моја прва платаˮ у који је крајем 2020. године укључено преко 8.000 младих, са циљем да се после завршеног средњег или високог образовања оспособе за самосталан рад и на тај начин стекну услове за бржу интеграцију на тржиште рада. 

 

Такође, на састанку је представљен и нови стратешки оквир у области запошљавања – Стратегија запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године и Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања, као и мере за унапређење положаја жена и младих на тржишту рада. Дате су информације о планираним активностима за испуњавање предуслова за пилотирање Програма Гаранција за младе.

 

На састанку је истакнут и значај успостављања Регистра Социјална карта, које је предвиђено донетим Законом о социјалној карти, а којим ће се утицати на праведнију расподелу социјалне помоћи, али и на превенцију сиромаштва и последица социјалне искључености.

 

Комитету за запошљавање су пружене информације и о онлајн обукама које је организовала Национална служба за запошљавање, за време пандемије изазване Ковид -19, почев од електронске пријаве на евиденцију, подношења захтева за укључивање у мере активне политике запошљавања, до организовања онлајн обука за развој предузетништва, обуке за активно тражење посла, обуке за вођење пословних књига и сл.

 

Поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, састанку су присуствовали представници Министарства просвете науке и технолошког развоја, Министарства финансија, Министарства привреде, Министарства за бригу о породици и демографију и Националне службе за запошљавање.