Aa

Aa

Државни секретар Владимир Илић на скупу о волонтеризму

Државни секретар Владимир Илић на скупу о волонтеризму

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Владимир Илић, отворио је у хотелу „Зира“, у Београду, трећи састанак СКГО Мреже за социјалну заштиту под називом „Волонтеризам у служби социјалне заштите“.


Отварајући скуп државни секретар је рекао да је Влада Србије 2017. годину прогласила годином међугенерацијске солидарности, која се обележава бројним активностима и манифестацијама. На овај начин утиче се на повезивање две значајне а осетљиве друштвене групе, младих и старијих, и истиче се значај међугенерацијске сарадње као облика потпоре међу њима.
Илић је нагласио да у години међугенерацијске солидарности најзначајније место заузимају волонтери, а само кроз Црвени крст Србије ангажовано је њих више од 60 хиљада. За рад Црвеног крста у овој години Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедило је укупно 515 милиона динара, што значи да ће 36 хиљада корисника народних кухиња у 77 градова и општина бити збринуто, док је један део средстава намењен за опоравак деце корисника народних кухиња у одмаралиштима Црвеног крста у Нишу, Александровцу, Вршцу, Бачкој Паланци и Баошићима.
Државни секретар је истакао да је добро када је организатор волонтирања локална самоуправа − град или општина, због тога што реформом државне управе ови органи нужно морају да буду пре свега сервиси својих грађана. А волонтерски сервиси, као што је сервис београдске општине Звездара, показали су да је то могуће, одрживо, доступно, да не кошта пуно а много вреди.