Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић учествовао на Округлом столу о правима детета у контексту међународних миграција

Државни секретар Ненад Иванишевић учествовао на Округлом столу о правима детета у контексту међународних миграција

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, др Ненад Иванишевић, учествовао је данас у јавној дебати ,,Права детета у контексту међународних миграција“, одржаној у хотелу „Зира“.


Државни секретар Иванишевић је подсетио да је кроз Србију прошло 770.000 миграната и да се наша земља, захваљујући заједничкој сарадњи ресорног министарства и свих других надлежних институција, показала као једна од најхуманијих на балканској рути. Да би се побољшао положај деце миграната без пратње родитеља, која су највише изложена кријумчарима, насиљу и различитим видовима злоупотреба, невладине организације које се највише баве тим проблемом ће, као и до сада, у Министарству за рад имати партнера за разговор, истакао је Иванишевић.
Николас Бизел из Делегације Европске уније у Србији је навео да је мигрантска криза глобални феномен који је довео милион људи са Блиског истока у Европу, и нагласио да ће Унија наставити да помаже транзитним земљама, посебно када је реч о деци која путују без пратње јер су она најрањивија а чине укупно трећину миграната.
Округли сто ,,Права детета у контексту међународних миграција“ организован је у склопу друге фазе пројекта ,,Реформа система социјалне заштите по мери детета“ („Деца у покрету“) који, уз подршку ЕУ, спроводи Save the Children у сарадњи са НВО „Атина“ и Групом 484.