Aa

Aa

Државни секретар Ненад Иванишевић на представљању резултата пројекта ,,Економско оснаживање Ромкиња: унапређивање капацитета за запошљавање и самозапошљавање“

Државни секретар Ненад Иванишевић на представљању резултата пројекта ,,Економско оснаживање Ромкиња: унапређивање капацитета за запошљавање и самозапошљавање“

Читај ми

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и председник Савета за унапређење положаја Рома и спровођење Декаде укључивања Рома и Ромкиња у Републици Србији, др Ненад Иванишевић, присуствоваао је данас у ЕУ Инфо центру представљању резултата осамнаестомесечног пројекта ,,Економско оснаживање Ромкиња: унапређивање капацитета за запошљавање и самозапошљавање“.


Иванишевић је рекао да ће држава наставити са економским оснаживањем припадника ромске националности едукујући их пре свега да би могли адекватно да одговоре тржишту рада. Он је указао на то да је образовање једна од најважнијих ставки када је излажење из зачараног круга сиромаштва у питању, нарочито код Рома и Ромкиња. Државни секретар је навео и да Стратегија за социјално укључивање те националне мањине у Републици Србије даје посебан акценат њиховом запошљавању.
Кроз реализацију пројектних активности успешно је 109 Рома и Ромкиња завршило планиране курсеве и добило сертификате. Пројекат је финансиран средствима Европске уније у оквиру ширег пројекта ,,Европска подршка инклузивном друштву“, вредног 5,4 милиона евра. ,,Економско оснаживање Рома и Ромкиња: унапређивање капацитета за запошљавање и самозапошљавање“ спроводи Ромски женски центар ,,Бибија“, као и Удружење Рома Нови Бечеј и Женски ромски центар Велики Црљани. Циљ пројекта је унапређивање социо-економског развоја и социјалног укључивања ромске заједнице, посебно Ромкиња.