Aa

Aa

Држава и синдикати нашли заједнички језик

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања - слика вести

Држава и синдикати нашли заједнички језик

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже за РТС да потписивање колективних уговора за већину запослених у социјалној заштити значи да су држава и синдикати нашли заједнички језик.


Aлександар Вулин је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је највећи број запослених у социјалној заштити склопио колективни уговор, што значи да су држава и синдикати нашли заједнички језик.
Министар за рад поручује да је послодавац дужан да донесе правилник, а ако се не донесе првилник, онда се директно примењују одредбе закона о раду.

"Закон о раду је минимум што се тиче права радника, а правилник и колективни уговор дају већа права самом раднику", објашњава министар за рад.

Вулин истиче да држава не може некоме да нареди да склопи колективни уговор, али да је урадила све што је било у њеној моћи.

"Не можете да наредите. Молио сам, писао, предлагали смо, охрабривали... али да наредните неком ако неће - то не може", истиче Вулин.

Коментаришући тврдње појединих синдиката да се у многим случајевима преговори фингирају како не би дошло до договора послодаваца и синдиката, министар за рад наводи да је то тврдио само један синдикат.

"Ако погледате који број је заштићен колективним уговором, већина је заштићена. Држава је дала све од себе. Не можете натерати приватног послодавца да закључи колективни уговор, као што не можете натерати ни синдикате да пристане све што од њега тражи послодавац", наводи Вулин.

Држава ће, како каже, и даље наставити да врши притисак да се колективни уговори склопе тамо где нису склопљени.

Коментаришући победу левичарске Сиризе у Грчкој, Вулин каже да задовољан због њихове победе јер су то "његови пријатељи и политички и лично".

Када је реч о чувеном програму владе премијера Грчке Алексиса Ципраса "у 40 тачака" и о томе шта би у Србији могло од тога да се примени, Вилин каже да не мора да значи да је за Србију добро оно што је добро за Грчку.

"Грчка је члан Европске уније. Има уцењивачки капацитет. Ми то немамо. Да је Грчка влада радила ово што ради Влада и премијер Вучић пре седам и осам година, она не би дочекала да буде у овој позицији", наглашава Вулин.

Како каже, да је Грчка престала неконтролисано да се задужује као што је престала Србија, не би догурала до 270 милијарди евра дуга.

"Ми смо плате смањили за до десет процената, пензије још мање, а највећи део пензија нисмо ни дотакли. У Грчкој је све смањено за 40 процената, а повећане су комулалије", истиче министар за рад.

Према његовим речима, Србија штити оне најугроженије и оне који раде због чега сматра да је добар левичар.