Aa

Aa

Друштвено одговорно понашање према особама са инвалидитетом Министарства и Архитектонског факултета

Друштвено одговорно понашање према особама са инвалидитетом Министарства и Архитектонског факултета

Читај ми

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и декан  Архитектонског факултета Владан Ђокић, након успостављања јавног сервиса подршке особама са инвалидитетом у облику апликације о приступачности објеката јавне намене, потписали су Протокол о сарадњи, који представља наставак заједничког рада на усклађивању простора на територији државе потребама особама са инвалидитетом, ради њиховог лакшег и несметаног кретања.

 

Министар Ђорђевић рекао је да је особама са инвалидитетом потребно обезбедити несметано кретање у свим деловима наше земље, чему ће допринети пројекти на којима ресорно министарство ради заједно са факултетом.

 

„Србија је друштвено одговорна земља и у њој су сви грађани једнаки. Министарство предузима низ конкретних мера кроз реализацију пројеката, како би се побољшали услови живота особа са инвалидитетом и желимо да се и друге земље по томе угледају на нас“, рекао је министар.

 

Један од резултатa добре сарадње државе и невладиног сектора представља и апликација за унос, обраду и јавно публиковање података о приступачности објеката јавне намене, намењене свим корисницима са било којим ограничењем у физичком кретању.

 

„Апликација омогућава детаљно информисање корисника о степену приступачности објеката по свим елементима приступачности на лак и разумљив начин. Бесплатно преузимање и коришћење уз редовно ажурирање и одржавање базе омогућава доступност свим грађанима, без обзира на економски статус. Апликација је направљена под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са Архитектонским факултетом, а у складу са стандардима Европске уније“, објаснио је Ђорђевић.

 

Апликација представља јавни сервис подршке који је доступан свима и може се преузети

На интернет адреси https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.limitless.apk.

 

Декан Владан Ђокић захвалио је министру и Министарству што су препознали Архитектонски факултет као релевантну установу за сарадњу која ће се одвијати у два правца.

 

„Ангажоваћемо наше професоре, асистенте и студенте у пројектима који су важни за Министарство и тичу се социјалних питања. Покушаћемо и да у наше студентске програме уведемо теме које су социјално битне и које могу да допринесу бољем разумевању архитеката и шире јавности колико су ова питања важна за функционисање нашег друштва“, рекао је Ђокић.

 

Према његовим речима у плану су конкректни пројекти који ће се односити на приступачност и једнакост за све грађане, а како истиче, социјална питања биће један од кључних приоритета, у даљем развоју наше земље, поготово када је у питању процес прикључивања ЕУ.